Βασίλης Σπανάκης: «Τα θετικά μέτρα θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές»

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. «Τα θετικά μέτρα θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές»

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εκλογές ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα;

Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος και πιστεύω ότι οι πολίτες θα αναγνωρίσουν στην Κυβέρνηση το πολύ σημαντικό έργο που έκανε σε όλους τους τομείς. Η πρώτη κάλπη θα στείλει το πρώτο μήνυμα γι’ αυτό είναι σημαντικό να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Εμείς από τη μεριά μας θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε με βάση το έργο που κάναμε, τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις που υλοποιήσαμε αλλά και το σχέδιό μας τη νέα μας τετραετία. Θέλουμε μία καθαρή εντολή από την πρώτη Κυριακή ώστε η χώρα να έχει μία ισχυρή και αυτοδύναμη Κυβέρνηση την επόμενη μέρα.

Πόσο ικανοποιημένος είστε από Κυβερνητικό έργο; Γιατί θα ζητήσετε από τους πολίτες να σας εμπιστευτούν ξανά;

Πραγματικά το έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια είναι σπουδαίο. Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Είναι κάτι που αναγνωρίζουν και στο εξωτερικό με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει αναβαθμιστεί σημαντικά κυρίως σε επίπεδο αξιοπιστίας. Η Ελλάδα προσελκύει μεγάλες ξένες επενδύσεις, πραγματοποίησε άλματα σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης, προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και την υγεία και αναβαθμίστηκε σε γεωπολιτικό επίπεδο με ενισχυμένο ρόλο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Να σημειώσω και τις ισχυρές αμυντικές συμφωνίες που συνάψαμε με ΗΠΑ και Γαλλία και τον εξοπλισμό των Ενόπλων μας Δυνάμεων για την ενίσχυση της άμυνας μας. Για όλα αυτά που κάναμε θα ζητήσουμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν ξανά και είμαι αισιόδοξος ότι θα το κάνουν καθώς γνωρίζουν ότι εμείς υλοποιούμε ότι δεσμευόμαστε απέναντί τους. Να σας θυμίσω και την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που μίλησε για την Ελλάδα και την χαρακτήρισε ως ένα «σταυροδρόμι καινοτομίας».

Η ακρίβεια επηρεάζει πολύ την καθημερινότητα των πολιτών. θεωρείτε ότι έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπισή της;

Η Νέα Δημοκρατία κλήθηκε να διαχειριστεί δύο πολύ σημαντικές κρίσεις οι οποίες προήλθαν από εξωγενείς παράγοντες. Την υγειονομική με την πανδημία Covid-19 και την ενεργειακή ως επακόλουθο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τελευταία προκάλεσε και την ακρίβεια η οποία πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από την πρώτη στιγμή λάβαμε μέτρα για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακρίβειας με πιο σημαντικό την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας. Αλλά και πρόσφατα με το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο συνέβαλε στην συγκράτηση των τιμών των αγαθών και θεωρείται επιτυχημένο στην εφαρμογή του. Τα μέτρα όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση θα συνεχίζονται, αλλά πιστεύω ότι η Κυβέρνηση έδειξε από την αρχή πολύ καλά αντανακλαστικά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σε ευρωπαϊκό επίπεδο προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης οι οποίες υιοθετήθηκαν στη συνέχεια. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, προσωρινή και οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες. Γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Κάνετε συχνά παρεμβάσεις για θέματα της οικονομίας και έχετε αναφερθεί επανειλημμένα στην ανάγκη ρύθμισης οφειλών και στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Πως κρίνετε τις τελευταίες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης σε αυτούς τους τομείς;

Είναι αναμφίβολα πολύ θετικές οι νέες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης. Με τα νέα μέτρα αποδεικνύει στην πράξη ότι αφουγκράζεται τις ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων και λαμβάνει εύστοχα μέτρα όποτε χρειάζεται. Έχουμε, επίσης, θεσπίσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και τη διευκόλυνση των οφειλετών, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των πιο ευάλωτων. Ένα από τα εργαλεία αυτά είναι και ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός στο πλαίσιο του οποίου υπήρξαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Το εργαλείο αυτό το βελτιώσαμε περαιτέρω για να επωφεληθούν ακόμη περισσότεροι συμπολίτες μας, ενώ σημαντική βοήθεια θα προσφέρει και το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα θετικά αυτά μέτρα μπορούμε να τα λάβουμε γιατί η πορεία της οικονομίας μας είναι πολύ καλή και έχουμε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Έτσι θα συνεχίσουμε την πολιτική μας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση των εισοδημάτων και την κοινωνική συνοχή. Τα θετικά μέτρα θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές.

Η χώρα μας έκανε σημαντικά βήματα για την προσέλκυση επενδύσεων. Τι πρέπει να κάνουμε για να γίνουμε ακόμη πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός;

Η Ελλάδα προσέλκυσε τα τελευταία χρόνια σημαντικές ξένες επενδύσεις, όπως της Micrοsoft στην Αττική και της Pfizer στην Θεσσαλονίκη. Η προσέλκυση επενδύσεων δεν είναι κάτι εύκολο. Για να μας εμπιστευτούνε ξένες επιχειρήσεις πρέπει να δούνε ότι η χώρα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της, μειώνει τη γραφειοκρατία και έχει μία σταθερή και αξιόπιστη Κυβέρνηση η οποία υλοποιεί με συνέπεια μία συγκεκριμένη πολιτική. Για να κάνουμε τη χώρα μας ακόμη πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό πρέπει να συνεχίσουμε στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και να διατηρήσουμε το θετικό βηματισμό της οικονομίας μας.

Ο Νότιος Τομέας Αθηνών είναι μία πολύ μεγάλη εκλογική περιφέρεια. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες και προκλήσεις για τους κατοίκους των Νοτίων;

Ο Νότιος Τομέας Αθηνών βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μεγάλες επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με μεγαλύτερη αυτή του Ελληνικού. Θα έλεγα ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ούτως ώστε οι κάτοικοι των Νοτίων να ωφεληθούν από την ανάπτυξη αυτή με καλύτερες δουλειές, καλύτερες υποδομές και καλύτερη ποιότητα ζωής. Την επόμενη τετραετία θα δούμε την ολοκλήρωση των έργων στον Φαληρικό Όρμο, το Άλσος Ναυτικής Παράδοσης, τη Σήραγγα της Ηλιούπολης, την αναβάθμιση της Λεωφ. Βουλιαγμένης, νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, 24ωρα Κέντρα Υγείας, καλύτερες Δημόσιες Υπηρεσίες και άλλα πολλά.

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι