Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Θέμα: «Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή άδικου προστίμου στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ)»

Κυρία, κύριε Υπουργοί

Ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών βρισκόταν από το 1965 στην παραλία του Αγ. Κοσμά σε χώρο που του παραχωρήθηκε με χρησιδάνειο σε αναγνώριση των υπηρεσιών του στο Πολεμικό Ναυτικό κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
Το 2011 η Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά εξέδωσε με ΑΠ 18/Φ323/11.3.2011 Πρωτόκολλο Καθορισμού Αυθαίρετης Χρήσης Δημοσίου Κτήματος ύψους 470.653,92 € που βασίστηκε στο με ΑΠ 32/Φ323/22.9.2010 Πρωτόκολλο Κατεδάφισης Άρσης και Απομάκρυνσης Κτισμάτων Κατασκευών και Έργων σε χώρο Αιγιαλού και Παραλίας της ιδίας υπηρεσίας, η οποία και τα απέστειλε για επιβολή διοικητικών κυρώσεων στο Λιμεναρχείο Σαρωνικού.
Να σημειωθεί ότι το Λιμεναρχείο Σαρωνικού απάλλαξε τον Όμιλο από την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, ενώ με τον Ν 4447/ΦΕΚ 241 τευχ. Α΄23.12.2016, όπου στο άρθρο 51 αναφέρεται σε συλλόγους και σωματεία στην περιοχή του Αγ. Κοσμά και συγκεκριμένα για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σ’ αυτά, τα σωματεία απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής οποιοσδήποτε οφειλής, κεφαλαίου και προσαυξήσεων που βεβαιώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ωστόσο, επειδή εκ παραδρομής αδίκως δεν συμπεριλήφθηκε στο συγκεκριμένο άρθρο ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ), ενώ αναφέρονται όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι και τα σωματεία, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη για τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ).

Επειδή η μη συμπερίληψη του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ), στα σωματεία που απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής οποιοσδήποτε οφειλής, κεφαλαίου και προσαυξήσεων που βεβαιώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, από το έτος 2008 και αφορούν σε αποζημίωση για αυθαίρετη χρήση δημόσιου κτίσματος ή χώρου εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης Ελληνικού, του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά (ΕΑΚΝ) συνιστά άνιση μεταχείριση εκ μέρους της Πολιτείας.
Επειδή ο ΕΝΟΑ αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του λόγω του γεγονότος ότι έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί του λογαριασμοί.
Επειδή ο ΕΝΟΑ είναι ένα σωματείο εγγεγραμμένο στη Γ.Γ.Α. με πάνω από 250 αθλητές σε 4 αθλήματα (κωπηλασία, κολύμβηση, καγιάκ, ιστιοπλοΐα) και 4 προπονητές.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

1. Προτίθεστε να τροποποιήσετε το άρθρο 51 του Ν. 4447/16 ώστε να ενταχθεί και ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ) στον νόμο και να διαγραφεί το πρόστιμο που του επιβλήθηκε;
2. Για ποιους λόγους η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριέλαβε στο άρθρο 51 του Ν. 4447/16 τον ΕΝΟΑ με αποτέλεσμα να προβεί σε διακρίσεις μεταξύ των Σωματείων;
3. Γιατί η Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά επέβαλε πρόστιμο σε Σωματείο όταν ο χώρος έχει παραχωρηθεί και δεν αποτελεί ιδιοκτησία του ΕΝΟΑ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος – Πέτρος Ν. Σπανάκης

Η Ερώτηση του κ. Σπανάκη σε pdf
EΡ_Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή άδικου προστίμου στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ)

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι