Συνέντευξη στην Κυριακάτικη KONTRA News
🔹”Η ενεργειακή κρίση απαιτεί κοινές ευρωπαϊκές λύσεις”

📌Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων άγγιξαν το 5% με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Νομίζετε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εφιαλτική κρίση χρέους;

Όσο η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται και ο πληθωρισμός αγγίζει διψήφια νούμερα στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης – για παράδειγμα η Γερμανία έχει πληθωρισμό 10,9% τον Σεπτέμβριο, τον υψηλότερο από το 1951 – δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πότε θα κλείσει ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει δείκτες της οικονομίας και έχει σαν αποτέλεσμα την πρόσκαιρη άνοδο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Πράγματι το κόστος δανεισμού είναι υψηλό. Είναι υψηλό στην Ελλάδα άλλα και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Θα αναφέρω και πάλι τη Γερμανία η οποία δανείζεται με πάνω από 2% όταν πριν από έξι μήνες δανείζονταν με αρνητικό επιτόκιο.
Το οικονομικό μας επιτελείο, με διορατικότητα, έχτισε ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις αναταράξεις των αγορών. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι θεωρητικά μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια χωρίς να βγούμε στις αγορές, καθώς όπως είπε και ο Υπουργός Οικονομικών τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σήμερα περίπου 38 δισ. Ευρώ.
Το κυριότερο όμως είναι ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το αν η Ευρώπη το επόμενο διάστημα θα έχει ύφεση ή όχι.

📌Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων προϊδεάζει γενναία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις Πιστεύετε ότι οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε εχθρικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας ή θα περιοριστεί στο κρεσέντο απειλών και προκλήσεων;

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις εναντίον της χώρας μας. Ο Πρωθυπουργός απάντησε σε αυτές και στα όσα είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες και μέσω του Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα, ο οποίος απέρριψε τις τουρκικές αιτιάσεις ως εντελώς αβάσιμες και μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απάντησε στην ανακοίνωση της Τουρκίας μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Τουρκία μπαίνει σε προεκλογική χρονιά και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός του κ. Ερντογάν δέχεται μεγάλη πίεση. Η εσωτερική πολιτική κατάσταση είναι αναμενόμενο να επηρεάσει τις εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία θα συνεχίσει να συντηρεί τους υψηλούς τόνους για το επόμενο διάστημα. Ειδικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω μέχρι που θα «τραβήξει» το σχοινί η γείτονα χώρα. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσει κάθε πιθανό σενάριο. Έχουμε την επάρκεια, έχουμε χτίσει ισχυρές και ιστορικές συμμαχίες και κυρίως έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά μας αν παραστεί ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με αυτοπεποίθηση.

📌Με καθυστέρηση τριών ετών η κυβέρνηση αποφάσισε να απομακρύνει τις συμμορίες κακοποιών από τις φοιτητικές εστίες Το ερώτημα είναι γιατί άφησαν να γιγαντωθεί το πρόβλημα;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με τη διατύπωση ότι καθυστερήσαμε στο να αναλάβουμε δράση για την αντιμετώπιση της ανομίας στα πανεπιστήμια. Το 2019 ψηφίσαμε τον Νόμο που καταργούσε το άβατο της Αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Με τη ρύθμιση αυτή αποκαθιστούσαμε το ακαδημαϊκό άσυλο στην πραγματική του έννοια. Έκτοτε μία σειρά καταλήψεων έχουν τερματιστεί και οι χώροι έχουν αποδοθεί στις πανεπιστημιακές αρχές για αξιοποίηση, προς όφελος ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές εμβληματικές καταλήψεις που έχουν λήξει. Η κατάληψη στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. Το κτίριο Γκίνη στο Ε.Μ.Π. Η κατάληψη του Βιολογικού στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε επίσης δεκάδες επιχειρήσεις της Αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους που είχαν καταληφθεί παράνομα, όπως στη φοιτητική εστία στο ΕΚΠΑ και στο κτίριο διοίκησης στο ΑΠΘ.
Η προσπάθεια συνεχίζεται και με τη συνδρομή της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα έχουμε σύντομα καλύτερη εικόνα σε όλους τους χώρους που ανήκουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Οφείλω ωστόσο να σημειώσω ότι σε αυτήν την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση και η οποία αναγνωρίζεται από τους πολίτες, δεν βρίσκει στήριξη από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι λυπηρό ο ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσεται με την ανομία και την υποβάθμιση του Πανεπιστημίου. Να προτιμά τη διαιώνιση νοσηρών καταστάσεων. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι δηλώσεις Τζανακόπουλου για την αστυνομική επιχείρηση στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, την οποία χαρακτήρισε «όργιο αυταρχισμού και κατατρομοκράτησης». Πρέπει επιτέλους να πάρουν όλα τα κόμματα ξεκάθαρη θέση. Με τις βαριοπούλες ή με τη βιβλιοθήκη; Με τις συμμορίες ή με τους φοιτητές και τους καθηγητές; Εμείς θα συνεχίσουμε την πολιτική μας όπως αξίζει στα Πανεπιστήμιά μας και όπως δεσμευτήκαμε στον Ελληνικό λαό.

📌Η απαλλαγή των κατηγοριών για το σκάνδαλο Siemens, λόγω παραγραφής προβληματίζει την κυβέρνηση Υπάρχει προοπτική αλλαγής της νομοθεσίας προκειμένου να επιταχύνονται οι δίκες δημοσίου συμφέροντος;

Είναι απογοητευτικό να παραγράφονται υποθέσεις λόγω της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης. Μπορεί για τη συγκεκριμένη δίκη να υπήρχαν ζητήματα δικαστικής συνδρομής από το εξωτερικό, τα οποία να καθυστέρησαν την εξέλιξη της δίκης, δεν δικαιολογείται όμως η παραγραφή μίας υπόθεσης με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Πρέπει ωστόσο να πούμε ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί κανείς να επέμβει στη λειτουργία της. Η προσπάθεια για τη εξάλειψη παθογενειών στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνει κυρίως μέσα από το δικαστικό σώμα, προκειμένου να μην υπάρχει η όποια αρνητική εικόνα στους πολίτες, όπως αυτή που βγήκε εξαιτίας των χειρισμών στην υπόθεση της SIEMENS.
Ήδη τα τελευταία χρόνια φέραμε αρκετές ρυθμίσεις για τη Δικαιοσύνη και θα συνεχίσουμε να πράττουμε το ίδιο.

📌Οι τιμές του φυσικού αερίου σημειώνουν νέα άνοδο . Εκτιμάτε ότι οι κρατικές ενισχύσεις επαρκούν ή θα χρειαστούν νέα μέτρα;

H κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μία ενεργειακή κρίση με διάρκεια που έχει ανατρέψει τους υπολογισμούς των οικονομικών επιτελείων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι’ αυτό και από τη πρώτη στιγμή έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα μέτρα αυτά θα επικαιροποιούνται και θα εμπλουτίζονται όσο καιρό διαρκεί η ενεργειακή κρίση, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ με τα πρόσθετα μέτρα στήριξης ύψους 5,5 δισ. Ευρώ. Όσον αφορά το φυσικό αέριο, βλέπουμε σήμερα 15 χώρες της Ε.Ε. να ζητούν με κοινή επιστολή προς τον Επίτροπο Ενέργειας την υιοθέτηση πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, μία πρόταση που έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Μάρτιο. Οι αποφάσεις, κατά τη γνώμη μου, πρέπει πλέον να είναι κοινές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσουμε ως χώρα να λαμβάνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση των έντονων πληθωριστικών πιέσεων που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Ελληνική Κυβέρνηση άλλωστε έχει δώσει ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης στην Ευρώπη από το ξέσπασμα της κρίσης, κάτι που αναγνωρίζουν πρωτίστως οι πολίτες.

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι