«Όποιος είναι έξω απ’ τον χορό πολλά τραγούδια λέει»

Βασίλης Σπανάκης - Βουλευτής Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης

Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δήλωση Βασίλη Σπανάκη – 29/9/2022

Το 2019 ψηφίσαμε τον Νόμο που καταργούσε το άβατο της Αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Με τη ρύθμιση αυτή, όπως είχε τονίσει η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως αποκαθιστούσαμε το ακαδημαϊκό άσυλο στην πραγματική του έννοια.
Έκτοτε μία σειρά καταλήψεων έχουν τερματιστεί και οι χώροι έχουν αποδοθεί στις πανεπιστημιακές αρχές για αξιοποίηση, προς όφελος ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Ενδεικτικά αναφέρω μερικές εμβληματικές καταλήψεις που έχουν λήξει.
Η κατάληψη στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
Το κτίριο Γκίνη στο Ε.Μ.Π.
Η κατάληψη του Βιολογικού στη Θεσσαλονίκη
Είχαμε επίσης δεκάδες επιχειρήσεις της Αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους που είχαν καταληφθεί παράνομα, όπως στη φοιτητική εστία στο ΕΚΠΑ και στο κτίριο διοίκησης στο ΑΠΘ. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε τον επαγγελματισμό των αστυνομικών μας, όπως φάνηκε και πρόσφατα με το επεισόδιο στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
Σίγουρα η κατάσταση έχει βελτιωθεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε στο σημείο που επιθυμούμε. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να έχουμε πανεπιστήμια ισάξια με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε δεδομένου του υψηλού επιπέδου των ακαδημαϊκών μας.
Σίγουρα όμως δεν μπορούμε να μηδενίζουμε και να απαξιώνουμε την πολύ σημαντική προσπάθεια πού έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια.
Μία προσπάθεια που ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τη συνδρομή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που μπαίνει πλέον στη μάχη της καταπολέμησης της ανομίας.
Για να έχουμε τα πανεπιστήμια που μας αξίζουν στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι