Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: «Να μπει και το ΣΔΟΕ στη μάχη κατά της ακρίβειας»

Κύριοι Υπουργοί,

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει εδώ και πολλούς μήνες ένα εισαγόμενο κύμα ακρίβειας λόγω της διεθνούς αύξησης των τιμών της ενέργειας. Βασικά αγαθά και υπηρεσίες έχουν ανατιμηθεί σε βαθμό που καθιστούν δυσβάσταχτη την καθημερινότητα πολλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έχουν ληφθεί και συνεχίζονται να λαμβάνονται μέτρα, με πιο πρόσφατο το «καλάθι του νοικοκυριού».

Η ορθή αντιμετώπιση της ακρίβειας προϋποθέτει μεταξύ άλλων και την άμεση καταπολέμηση της αισχροκέρδειας.

Με τον Νόμο 4712/2020 συστάθηκε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) με αποστολή την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών.
Με τους ελέγχους που διεξάγει έχει συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία της εσωτερικής αγοράς, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην προστασία του καταναλωτή.
Στους επιχειρησιακούς στόχους της ΔΙ.Μ.Ε.Α. περιλαμβάνεται η από κοινού εκπόνηση με το Σ.Δ.Ο.Ε. του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου και Προγραµµατισµού για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου των προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ μπορεί να συνάπτει συμβάσεις συνεργασίας με άλλους φορείς του δημοσίου για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου και τον έλεγχο της αγοράς.

Στον έλεγχο της αγοράς μπορεί να συμβάλλει και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), αποκτώντας ξανά φορολογικό έλεγχο, ο οποίος είχε αφαιρεθεί με τον Νόμο 4336 της 14ης Αυγούστου του 2015!

Συγκεκριμένα, η σχετική διάταξη προέβλεπε ότι «Από 30.10.2015, όλες οι αρμοδιότητες και καθήκοντα που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων, μεταφέρονται, από την Ειδική Γραμματεία του Σ.Δ.Ο.Ε., στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την απενεργοποίηση μίας νευραλγικής υπηρεσίας που διαδραμάτιζε επί σειρά ετών σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Οικονομία.

Επειδή οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να διενεργούν ελέγχους αναφορικά με την τήρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, είτε αυτόνομα είτε συμμετέχοντας σε μικτά κλιμάκια ελέγχου.
Επειδή θα επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα και άμεσα στην μάχη για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, στον άμεσο περιορισμό της ακρίβειας και ταυτόχρονα θα στηρίξουμε τους συνεπείς και νομοταγείς επαγγελματίες οι οποίοι δεν κερδοσκοπούν με αθέμιτους τρόπους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεστε να ενεργοποιήσετε και το ΣΔΟΕ στη μάχη κατά της ακρίβειας σύμφωνα με τα άρθρα 4 & 5 του Νόμου 4712/2020;
2. Σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να ενισχυθεί η ΔΙ.Μ.Ε.Α άμεσα;
3. Υπάρχει προγραμματισμός για συνεργασία και με άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου όπως ορίζει και η παρ.2 περ.ε’ του άρθρου 4 του Νόμου 4712/2020;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος – Πέτρος Ν. Σπανάκης

H Ερώτηση σε pdf
ΕΡ_Να μπει και το ΣΔΟΕ στη μάχη κατά της ακρίβειας

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι