Έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου ζητάει ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης για την αποκατάσταση των ζημιών στα πρώην Σφαγεία Ταύρου

Έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν τα διατηρητέα κτίρια των πρώην Σφαγείων Ταύρου, από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί, ζητάει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπανάκης Βασίλης-Πέτρος, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

«Κύριοι Υπουργοί, τα εμβληματικά κτίρια των πρώην σφαγείων Ταύρου, στα οποία τα τελευταία χρόνια στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου και τμήματα του Πνευματικού Κέντρου Μοσχάτου – Ταύρου, κάηκαν σχεδόν ολοσχερώς από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα τα ξημερώματα. Στα διατηρητέα κτίρια των πρώην Σφαγείων Ταύρου, που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Επταλόφου και Πειραιώς, εκτός από τις υπηρεσίες του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, φιλοξενούν, ως μέρος του Πνευματικού Κέντρου, πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και καλλιτεχνικών εργαστηρίων για ενήλικες και παιδιά. Ζωγραφική, θέατρο, μουσική, παραδοσιακοί και μοντέρνοι χοροί, κοπτική-ραπτική είναι μερικές από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν καθημερινά οι κάτοικοι των ευρύτερων περιοχών», αναφέρει ο κ. Σπανάκης και συμπληρώνει:

«Εξίσου σημαντική είναι και η αρχιτεκτονική και ιστορική αξία των κτιρίων αυτών όχι μόνο για την συγκεκριμένη περιοχή αλλά για ολόκληρη την Αθήνα. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σφαγείων οι οποίες θεωρήθηκαν πρωτοποριακές για την εποχής τους, σχεδιάστηκαν από τον αρχιμηχανικό του Δήμου Αθηναίων Κλ. Ζάννο, ολοκληρώθηκαν το 1920 και ανέδειξαν μια έρημη μέχρι τότε περιοχή η οποία άρχισε σιγά σιγά να αποκτά ζωή και να δημιουργείται εκεί ένα νέο οικιστικό και εμπορικό κέντρο. Ως σφαγεία σταμάτησαν την λειτουργία τους στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1995 οι εγκαταστάσεις συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ για την ανάπλαση και ανάδειξη της ταυτότητας της οδού Πειραιώς. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού κρίθηκαν διατηρητέα τρία κτίρια ως αναπόσπαστο κομμάτι τις συλλογικής μνήμης της πόλης. Πριν έναν περίπου χρόνο, τον Μάιο 2019, ανακοινώθηκε σχέδιο περαιτέρω ανάπλασης των εγκαταστάσεων των Σφαγείων, δυστυχώς όμως, από τα ξημερώματα, το μεγαλύτερο τμήμα τους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ζημιά τουλάχιστον πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ».

Ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Αθήνας ρωτάει τους κ.κ. Σταϊκούρα, Θεοδωρικάκο, Χρυσοχοΐδη, Μενδώνη και Χατζηδάκη:

  • Προτίθεστε να προχωρήσετε σε έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών;
  • Πότε προβλέπεται η έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών και του κόστους αυτών;
  • Σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε για την αποκατάσταση των κτιρίων που είναι και διατηρητέα;

Η Ερώτηση σε PDF

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι