Επίθεση Σπανάκη σε Κατρούγκαλο για τους συνταξιούχους στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Βασίλης Σπανάκης - Βουλευτής Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης

Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σκληρή απάντηση στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατρούγκαλο, έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης, κατά τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

 

«Άκουσα με πολύ προσοχή τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει ένα πλέγμα θετικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι επιλογές αυτής της Συνταγματικής Αναθεώρησης αντανακλούν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες», είπε ο κ. Σπανάκης και ανεβάζοντας τους τόνους συνέχισε: «Του απαντώ. Οι ρυθμίσεις των παλαιών οφειλών στην νέα πάγια ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, το επιτελικό κράτος, ο αναπτυξιακός νόμος, η προάσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, η ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, σας βρίσκει σύμφωνους ή όχι; Επιτέλους σηκώστε το ανάστημά σας και πείτε αλήθεια στον Ελληνικό λαό έστω και τώρα, από τη θέση της αντιπολίτευσης. Εσείς, που γονατίσατε τους συνταξιούχους και δεν σεβαστήκατε τον κόπο της εργασίας τους και τις ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωσαν κατά το παρελθόν, με αυτόν τον νόμο-έκτρωμα, μιλάτε εσείς κ. Κατρούγκαλε ότι αυτή η Συνταγματική Αναθεώρηση που φέρνει τομές αντανακλά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Όχι κύριοι. Μέχρι εδώ!».

Ο κ. Σπανάκης τόνισε επίσης την ανάγκη, στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση να υπάρξει πρόβλεψη «ώστε οι νόμοι που έχουν αυξημένη πλειοψηφία, να μην μπορούν να τροποποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, να μην τροποποιούνται εύκολα οι φορολογικοί νόμοι, που έχουν να κάνουν με την φορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων και φοροελαφρύνσεων αλλά το ίδιο να συμβαίνει και με τους επενδυτικούς, τους αναπτυξιακούς νόμους, που επιφέρουν σταθερότητα στην επιχειρηματικότητα και στην αγορά εργασίας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα συζητάμε επί της αρχής για την Συνταγματική Αναθεώρηση, δηλαδή για τον βασικό νόμο του κράτους. Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που συμμετέχει στις εργασίες αυτής της  κοινοβουλευτικής περιόδου.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση θα ρυθμίσει μια σειρά από θέματα που αφορούν στην προστασία της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας. Στο Άρθρο 21 προτείνεται η προσθήκη της παραγράφου που ορίζει ότι «το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Επίσης θα προστατεύσει την εργασία, ορίζοντας με σαφήνεια ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.

Θα αλλάξει τον τρόπο σύστασης των εξεταστικών επιτροπών (Άρθρο 68), ώστε η απόφαση να λαμβάνεται με πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 2/5 του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση του 1/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.  Η Βουλή θα μπορεί να συνιστά δύο εξεταστικές επιτροπές ανά βουλευτική περίοδο, εφ’ όσον η πρόταση γίνεται από 10 βουλευτές και υπερψηφίζεται από τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.

Θα διευκολύνει την ανάδειξη των Ανεξάρτητων Αρχών (Άρθρο 101 Α)

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο Σύνταγμα. Ένα Σύνταγμα που θα διορθώνει τα κακώς κείμενα του πολιτικού μας συστήματος, θα ενισχύει την αποτελεσματικότητα του κράτους μας και θα τονώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς.

Ήδη από το 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχε παρουσιάσει έναν ριζοσπαστικό δρόμο, που θα μας οδηγούσε στον  πλήρη εκσυγχρονισμό του Καταστατικού Χάρτη.

Έναν εκσυγχρονισμό βασισμένο στο τρίπτυχο δημοκρατική συζήτηση, επιστημονική τεκμηρίωση και λαϊκή αποδοχή. Τότε, η Νέα Δημοκρατία είχε επεξεργαστεί και προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές σε 57 άρθρα απ’ τα 120 του σημερινού Συντάγματος. Δυστυχώς η τολμηρή πρότασή μας προς τον κ. Τσίπρα, «ψηφίστε τις δικές μας προτάσεις, να ψηφίσουμε κι εμείς τις δικές σας», δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Έτσι χάθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε

-την τροποποίηση Άρθρου 16 που θα επέτρεπε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας,

-την αναθεώρηση του άρθρου 24 με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, ώστε να εναρμονιστούν οι διατάξεις με τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα από την υπό συζήτηση Συνταγματική Αναθεώρηση, η κυβέρνηση μας προτείνει:

Αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι να έχουμε τρεις αρχικές ψηφοφορίες η πρώτη και η δεύτερη με 200 βουλευτές και η τρίτη με 180. Κι αν στην τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί πρόεδρος μετά από πέντε μέρες να γίνεται τέταρτη ψηφοφορία και ο πρόεδρος εκλέγεται με 151 ψήφους, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Να καταργηθεί, επιτέλους, ο σύντομος χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελούνται από μέλη κυβέρνησης και να εξισωθεί με τον χρόνο που ορίζει ο Ποινικός Κώδικας για όλους τους πολίτες. Στο θέμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κάνει ό,τι έκανε και ως κυβέρνηση. Για επικοινωνιακούς λόγους επιμένει σε μια ανούσια ερμηνευτική πρόταση που προβλέπει αναδρομική ισχύ στην αλλαγή του εν λόγω άρθρου. Για τη ΝΔ κάτι τέτοιο δεν έχει νομική υπόσταση αφού πρόνοιες που αφορούν ποινικά αδικήματα αφορούν μόνον μελλοντικές και όχι παρελθούσες πράξεις, συνεπώς δεν θα γινόταν αποδεκτό σε κανένα Ελληνικό ή Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ανοίγει ο δρόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (Άρθρο 54), που, όλοι συμφωνούμε, έχουν δικαίωμα να  ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, μένει ωστόσο να δούμε πώς θα γίνεται αυτό και υπό ποιες προϋποθέσεις. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, όπως η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου, ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Επίσης να μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος, καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ελληνισμό της διασποράς και να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται πολύς λόγος στη Συνταγματική Αναθεώρηση και για την αλλαγή της διάταξης του Άρθρου 37 για τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας. Η πολιτιστική παράδοση της χώρας μας, η συνταγματική μας παράδοση, το Σύνταγμα της Επιδαύρου του 1822, όλα μας δείχνουν τον  δρόμο ότι οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας είναι άρρηκτα δεμένες και το θέμα αυτό δεν χωράει περαιτέρω συζήτηση που γεννά κινδύνους.

Όμως επιτρέψτε μου να πω ότι η σημερινή συζήτηση θεμελιώνει, πρέπει να βάζει, τις βάσεις για την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση η οποία, αν θέλετε, στόχο πρέπει να έχει την πολιτική, την οικονομική και την κοινωνική σταθερότητα, με βασικό άξονα την κοινωνική δικαιοσύνη.

Διότι ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκφράσεις όπως «η κοινωνική δικαιοσύνη» δεν είναι κτήμα και μονοπώλιο της Αριστεράς αλλά είναι διεκδίκηση του Ελληνικού λαού και βγαίνει μέσα από μια σειρά μέτρων, διαδικασιών και νοοτροπιών.

Γι αυτό λοιπόν, κ. Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να πω ως νέος βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου ότι στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ώστε νόμοι που έχουν αυξημένη πλειοψηφία, να μην μπορούν να τροποποιηθούν  για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να μην τροποποιούνται εύκολα οι φορολογικοί νόμοι που έχουν να κάνουν με την φορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων και φοροελαφρύνσεων αλλά το ίδια να συμβαίνει και με τους επενδυτικούς, τους αναπτυξιακούς νόμους, που επιφέρουν σταθερότητα στην επιχειρηματικότητα και στην αγορά εργασίας.

Επίσης κ. Πρόεδρε, προτείνω η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να γίνεται και πριν από την πενταετία για τις διατάξεις που δεν έχουν αλλάξει.

Επομένως σήμερα, ξεκινάει η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος και ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι αντίληψης. Από τη  μια της αναθεώρησης συγκεκριμένων άρθρων που πάνε τη χώρα μπροστά και από την άλλη της αναθεώρησης που πρόκειται έρθει και πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη λογική. Τη λογική της σταθερότητας, της συνέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Άκουσα με πολύ προσοχή τον εισηγητή της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Κατρούγκαλο, να λέει ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει ένα πλέγμα θετικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι επιλογές αυτής της Συνταγματικής Αναθεώρησης αντανακλούν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Και του απαντώ: Οι ρυθμίσεις των παλαιών οφειλών στην νέα πάγια ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, το επιτελικό κράτος, ο αναπτυξιακός νόμος, η προάσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, η ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, σας βρίσκει σύμφωνους ή όχι;

Και επιτέλους σηκώστε το ανάστημά σας και πείτε αλήθεια στον Ελληνικό λαό έστω και τώρα, από τη θέση της αντιπολίτευσης. Εσείς, που γονατίσατε τους συνταξιούχους και δεν σεβαστήκατε τον κόπο της εργασίας τους και τις ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωσαν κατά το παρελθόν, με αυτόν τον νόμο-έκτρωμα, μιλάτε εσείς κ. Κατρούγκαλε ότι αυτή η Συνταγματική Αναθεώρηση που φέρνει τομές, δεν αντανακλά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Όχι κύριοι. Μέχρι εδώ!

Γι αυτό καλώ όλες τις πτέρυγες  του κοινοβουλίου να υπερψηφίσουν αυτήν την Συνταγματική αναθεώρηση κι επιτρέψτε μου κλείνοντας να σταθώ στα λόγια του εισηγητή μας, και έμπειρου κοινοβουλευτικού στελέχους, του κ. Κώστα Τζαβάρα, που είπε ότι «σημαντικό είναι να έχουμε ένα ισορροπημένο νέο Σύνταγμα όπως και να υπηρετήσουμε τον σκοπό του».

Γι αυτό είμαστε όλοι εγώ. Για να υπηρετήσουμε τον σκοπό του νέου Συντάγματος.

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι