«Η σχέση δημοσίων υπαλλήλων – Ν.Δ. είναι σχέση εμπιστοσύνης»- ΑΞΙΑ

Βασίλης Σπανάκης - Βουλευτής Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης

Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο Βασίλειος – Πέτρος Σπανάκης είναι οικονομολόγος, πρόεδρος των εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον νότιο τομέα της Β’ Αθηνών. Γέννημα -θρέμμα του Μοσχάτου ονειρεύεται να γίνει η φωνή των πολιτών των νοτίων προαστίων στο ελληνικό κοινοβούλιο.

«Αισθάνομαι ότι αν κάποιος επιλέξει το δικό μου όνομα από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. θα είναι σαν να στέλνει τον εαυτό του στη Βουλή. Εάν εκλεγώ, σκοπεύω να συνεχίσω να κάνω ό,τι και σήμερα. Να είμαι καθημερινά στους δρόμους, στις γειτονιές και στις πλατείες, να συνομιλώ με τους ανθρώπους, να ακούω τα προβλήματά τους και να αναζητώ τις λύσεις τους. Η πόρτα του γραφείου μου θα παραμείνει ανοιχτή για όλους, θα είμαι η φωνή τους στα κέντρα εξουσίας», λέει.

Συνέντευξη στον Γιάννη Τίληρο

– Είστε ένας από τους λίγους δημοσίους υπαλλήλους στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο;

– Με τον χρόνο της εξουσίας να μετράει αντίστροφα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται τους τελευταίους μήνες στο αγαπημένο τους «σπορ», αυτό της προπαγάνδας. Η πρώτη απάντηση στα μυθεύματά τους ήρθε από τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους που στις ευρωεκλογές εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία, γυρίζοντας την πλάτη τους στον κ. Τσίπρα και στα fake news περί απολύσεων. Ακολούθησε η ξεκάθαρη δέσμευση του προέδρου μας ότι δεν θα γίνει καμμία απόλυση στο Δημόσιο και η δημοσιοποίηση του κυβερνητικού μας προγράμματος για τη δημόσια διοίκηση, το οποίο είναι σχεδιασμένο με επίκεντρο τον δημόσιο υπάλληλο. Όσο κι αν ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, η σχέση των δημοσίων υπαλλήλων με τη Νέα Δημοκρατία είναι σχέση εμπιστοσύνης και έτσι θα παραμείνει και μετά την 7η Ιουλίου. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, έχουν ένα κοινό συμφέρον: την αναγέννηση της Ελλάδας. Ενωμένοι μπορούμε.

-Η δημόσια διοίκηση είναι ένας τομέας που σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί ότι θα τον εξυγιάνουν. Γιατί να πιστέψει ο πολίτης ότι εσείς θα τα καταφέρετε;

– Ως εφοριακός και πρόεδρος των εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων είμαι σε θέση να γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης. Οι τρόποι επίλυσής τους υπάρχουν και συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να διορίσει ρουσφετολογικά χιλιάδες μετακλητούς, γεμίζοντας τις δημόσιες υπηρεσίες με κομματικές στρατιές, οδήγησε πολλούς ικανούς υπαλλήλους του Δημοσίου «στον πάγκο». Ο δικός μας στόχος μας είναι η δημιουργία ενός κράτους αποτελεσματικού, που θα υπηρετεί και θα εξυπηρετεί τον πολίτη μέσα από την αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, τους οποίους εμπιστευόμαστε. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας είναι:

– Η αντικειμενική και ουσιαστική αξιολόγηση, μια διαδικασία που την θέλουν πρώτοι από όλους οι άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι. Μέσω αυτής θα επιβραβεύονται αξιοκρατικά οι καλύτεροι και θα προχωρούν πιο γρήγορα μέσα στην επετηρίδα, ενώ θα υπάρχει ουσιαστική βοήθεια όλων ώστε να βελτιώνουν την απόδοσή τους.

– Η αξιοποίηση των πολλών ικανών στελεχών που υπάρχουν στο Δημόσιο. Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε υπηρεσιακούς παράγοντες, με μείωση των πολιτικών θέσεων (γραμματείς κ.ά.) κατά τουλάχιστον 20%. Το πλαίσιο επιλογής των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης αλλάζει και δίνει έμφαση στη λογοδοσία και το σύγχρονο management από άξιους δημόσιους λειτουργούς.

– Ανασχεδιασμός των διαδικασιών ώστε οι πολίτες να μπορούν να πραγματοποιούν πολλές από τις συναλλαγές ηλεκτρονικά, 24 ώρες το 24ωρο. Το ψηφιακό κράτος αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για την αλλαγή της δημόσιας διοίκησης, αρκεί να σχεδιαστεί σωστά, για να μην καταλήξει να επιβαρύνει την υπάρχουσα γραφειοκρατία, με επιπλέον ηλεκτρονική.

– Δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου (portal) όπου θα είναι συγκεντρωμένα όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο (απλοί πολίτες εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, ξένοι επενδυτές, τουρίστες).

– Μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην αυτοδιοίκηση, με παράλληλη εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τους ΟΤΑ, για να ενισχυθεί η φορολογική αποκέντρωση και η ουσιαστική οικονομική αυτοτέλειά τους.

  Για τα νότια, την εκλογική σας περιφέρεια, τι ονειρεύεστε;

– Ονειρεύομαι να δω ξανά τον γείτονά μου να χαμογελάει. Η αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η διαρκής πολιτική ασφάλειας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Η βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών. Οι υποδομές και οι συγκοινωνίες. Αυτές είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ενώ άμεσης προτεραιότητας είναι το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης του Ελληνικού που θα δημιουργήσει τουλάχιστον 50.000 θέσεις εργασίας τεχνικού και καταρτισμένου προσωπικού. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά με πείσμα και επιμονή μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το νότια προάστια, όπως και όλη η Ελλάδα, την 7η Ιουλίου έχουν μία επιλογή: να προχωρήσουν μπροστά.

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι