Επτά ερωτήματα που αφορούν τον Προϋπολογισμό του 2020 και ισάριθμες πλήρως στοιχειοθετημένες απαντήσεις, περιλάμβανε η ομιλία του Ειδικού Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη-Πέτρου Σπανάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, την πρώτη ημέρα συζήτησης του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020.

« Έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε μεταρρυθμίσεις με θετικό αντίκτυπο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε τοπικές κοινωνίες. Εμείς μετατρέπουμε την Ελλάδα των κατασχέσεων που κληρονομήσαμε σε Ελλάδα των ευκαιριών και της κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σπανάκης κι έκανε λόγο για «μπαράζ θετικής πολιτικήςτης Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που υλοποιεί στο ακέραιο αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά».

Ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στις φοροελαφρύνσεις που ενσωματώνει ο Προϋπολογισμός τονίζοντας ότι«φέρνει φοροελαφρύνσεις και φορολογικά κίνητρα που ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ και μέσω της εφαρμογής την νέας οικονομικής πολιτικής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση της κατανάλωσης».

Ο Βουλευτής της Β3΄Περιφέρειας του Νοτίου Τομέα Αθηνών αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προχωράει άμεσα η Κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι χαίρεται γιατί «μεγάλο μέρος τουυλοποιείται στην εκλογική μου περιφέρεια, μια περιοχή που θέλει νέες θέσεις εργασίας, θέλει τόνωση της τοπικής οικονομίας κάτι που θέλει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάτι τέτοιο θα συμβεί στον Άλιμο, στο Ελληνικό, στην Αργυρούπολη, στην Γλυφάδα με αντίκτυπο στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σπανάκης επισήμανε ότι «οι Έλληνες είμαστε περήφανοι. Η αβεβαιότητα όσο και αν μπήκε στα σπιτικά μας, τώρα φεύγει μέρα με την μέρα» και κάλεσε όλους τους Συναδέλφους του να υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό του 2020.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας:

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Με τον Προϋπολογισμό του 2020 συνεχίζουμε το μπαράζ θετικής πολιτικής,
Όχι γιατί η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έσκισε τα Μνημόνια με έναν Νόμο και ένα άρθρο, όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ,
όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μας άφησε γεμάτα Ταμεία και την Οικονομία να ανθίζει, αλλά γιατί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί στο ακέραιο αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά.

Με τον Προϋπολογισμό του 2020 φεύγουμε από την εποχή της υπερφορολόγησης και της αποεπένδυσης. Πάμε στην εποχή των ευκαιριών. Έρχονται νέες λέξεις στο καθημερινό μας λεξιλόγιο όπως κοινωνική δικαιοσύνη, αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και εμπιστοσύνη. Απομακρύνεται ο Προϋπολογισμός από τις ευχές και τα ευχολόγια και συγκλίνει στον ρεαλισμό. Μηδενίζει επιτέλους το αχρείαστο υπερπλεόνασμα. που πλήρωσαν τα ελληνικά νοικοκυριά, που αφαιρέθηκε από την ελληνική οικονομία ποσού 11,4 δις. ευρώ την περίοδο 2016-2018 !

Και θα ήθελα να απαντήσω σε 7 βασικά ερωτήματαπου αφορούν τον Προϋπολογισμό του 2020.

Ερώτημα 1ο: Ο Προϋπολογισμός αυτός σέβεται τους πολλούς ή τους λίγους.Η απάντηση είναι ξεκάθαρη ότι ο Προϋπολογισμός αυτός είναι για όλους. Δεν αδικεί κάποιους προς όφελος κάποιων άλλων, γιατί πολύ απλά η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα δεν έχει σκοπό να διχάσει την ελληνική κοινωνία αλλά να δώσει προοπτικές στην ζωή όλων.

Ερώτημα 2ο: Ο Προϋπολογισμός αυτός χτίζει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, ανοίγει την πόρτα στις Επενδύσεις;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ αφού οδηγεί την χώρα μας στην προσέλκυση επενδύσεων κυρίως μέσα από την μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Αναγορεύει και δεν απαγορεύει τις Επενδύσεις ως κύριο μέσο οικονομικής πολιτικής και ανάπτυξης.

Αλλάζουμε το αναπτυξιακό προφίλ της χώρας βάζοντας στο επίκεντρο τις επενδύσεις. Αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του Προυπολισμού αυτού με απλές κουβέντες.

Συγκεκριμένα προβλέπει την αύξηση των Επενδύσεων κατά 15,8%.

Και μην προτρέξετε να ακυρώστε αυτή την πρόβλεψη Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θέλω να σας θυμίσω ότι στον Προϋπολογισμό του 2018 (σελ.28) προβλέπατε αύξηση των Επενδύσεων κατά 11,4% και φέρατε μείωση κατά 12,2%, δηλαδή απόκλιση από τον στόχο σας 25 ποσοστιαίες μονάδες.

Η απάντηση είναι ότι μπαίνει η σφραγίδα μίας διαφορετικής οικονομικής πολιτικής σε σχέση με το παρελθόν που θα οδηγήσει σε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% σε σταθερές τιμές και 3,8% σε τρέχουσες τιμές. Οι δύο συνιστώσες του ΑΕΠ που θα καθορίσουν την τελική διαμόρφωση του ρυθμού μεγέθυνσης για το 2020 είναι η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις.

Βάζουμε τις βάσεις. Δημιουργείται ένα άλλο Επενδυτικό κλίμα και φυσικά Δεν θριαμβολογούμε με αναπτυξιακές  κορώνες.

Και το κυριότερο είναι ότι δημιουργείται ένα ιδανικό κλίμα εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας προς τις αγορές. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι η χώρα μας ήδη δανείζεται φθηνά και φυσικά από το γεγονός ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος αγγίζει την εποχή του 2008 και δείχνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση.

Ερώτημα 3ο: Επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ, γιατί περιλαμβάνει παρεμβάσεις τριών ειδών, κοινωνικές, αναπτυξιακές και βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος. Και αξίζει Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, να σταθούμε στις κοινωνικές παρεμβάσεις, Παρεμβάσεις για όλους.

Αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις

(σε εκατ. ευρώ)

Παρεμβάσεις Ποσό
Για την οικογένεια και την υπογεννητικότητα -135
–  Επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που γεννιέται -123
–  Τα είδη βρεφικής ηλικίας και τα κράνη ασφαλείας στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ -12
Για τα φυσικά πρόσωπα -404
–  Αναμόρφωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% και αύξηση του αφορολόγητου για κάθε τέκνο -281
–  Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης -123
Για τις επιχειρήσεις -616
–  Μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 28% στο 24% -541
–  Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών από το 10% σε 5% -75
Για την οικοδομική δραστηριότητα -26
–  Αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 έτη -26
–  Αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων για 3 έτη 0
–  Επιστροφή δαπανών για ανακαινίσεις και αναβάθμιση κτιρίων 0
Σύνολο -1.181

 

Να δούμε όμως και τις Αναπτυξιακές Παρεμβάσεις αφού :

 

Παρεμβάσεις βελτίωσης δημοσιονομικού αποτελέσματος

(σε εκατ. ευρώ)

Παρεμβάσεις Ποσό
Περιορισμός της υπο-εκτέλεσης λειτουργικών και άλλων δαπανών με αναπροσαρμογή των οροφών δαπανών στον τακτικό προϋπολογισμό (το αντίστοιχο ποσό έχει ενσωματωθεί στο βασικό σενάριο) 500
 

Αναδιάρθρωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους (το αντίστοιχο ποσό έχει ενσωματωθεί στο βασικό σενάριο)

170
Επισκόπηση δαπανών και εσόδων φορέων Γενικής Κυβέρνησης
–   Αύξηση εσόδων Γενικής Κυβέρνησης 134
–   Μείωση δαπανών Γενικής Κυβέρνησης 50
Βελτίωση αποτελεσματικότητας φορέων Γενικής Κυβέρνησης 123
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μέτρα προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών 557
Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση εισπραξιμότητας εσόδων από ακίνητη περιουσία
–   Αύξηση εσόδων και νέες μορφές ελέγχου Airbnb 60
–   Εξορθολογισμός του συστήματος προσδιορισμού αξιών ακινήτων 142
Επιτάχυνση επίλυσης φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια 50
Αύξηση εσόδων από διαδικτυακά παίγνια 73
Σύνολο 1.859
Σύνολο παρεμβάσεων επιπλέον του βασικού σεναρίου 1.189

Σημείωση: Το θετικό πρόσημο σημαίνει θετική επίπτωση στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Αλλά να δούμε και τις Παρεμβάσεις Βελτίωσης του Δημοσιονομικού Αποτελέσματος αφού ο Προϋπολογισμός αυτός στοχεύει στην δημιουργία

  • Ενός αποτελεσματικού και λιγότερου δαπανηρού κράτους
  • Στην αναδιαμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με δημοσιονομικό όφελος γύρω στα 170 εκατ. Ευρώ.
  • Υπάρχει επισκόπηση των δαπανών και των εσόδων

Ερώτημα 4ο: Διασφαλίζει ο Προϋπολογισμός αυτός μία εύστοχη, ουσιαστική και σύγχρονη κοινωνική πολιτική;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ αφού αποσκοπεί στην στήριξη των αδυνάτων, στην δημιουργία θέσεων εργασίας, στην μείωση των εισφορών με προγραμματισμό κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες εντός της επόμενης τετραετίας. Συγκεκριμένα, έχει ενσωματωθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με έναρξη εφαρμογής το β’ εξάμηνο του 2020.

Ενώ προχωρούμε στην δίκαιη και ορθολογική αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Έχει διασφαλιστεί η συνέχεια της χρηματοδότησης της λειτουργίας των κοινωνικών δομών φτώχειας. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί η διατήρηση του πλέγματος κοινωνικής προστασίας μέσω των επιδομάτων (προνοιακών, οικογενειακών κ.α.). Ταυτόχρονα προχωράμε σε μέτρα που θα μειώσουν αισθητά την ανεργία το 2020 με θεσμικές και οργανωτικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας. Στόχος μας η άμβλυνση των συνεπειών της ανεργίας.

Αλλά αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθούμε και στον λεγόμενο Κοινωνικό Προϋπολογισμό που παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με αυτόν του 2019 κατά 187 εκατ. Ευρώ.

Ερώτημα 5ο: Ενσωματώνει ικανές φοροελαφρύνσεις;

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Με απλά λόγια φέρνει φοροελαφρύνσεις και φορολογικά κίνητρα που ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ και μέσω της εφαρμογής την νέας οικονομικής πολιτικής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση της κατανάλωσης.

Όλα αυτά  οδηγούν σε έναν βασικό δρόμο, στον δρόμο της αύξησης του πραγματικού εισοδήματος.

Εμείς προχωρούμε :

Στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και ταυτόχρονα σεβόμαστε τα εισοδήματα και τις υποχρεώσεις όλων αφού όταν κάποιος έχει δανεισμό και υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών περιορίζεται στο 20%.

Προχωρούμε γρήγορα τα ηλεκτρονικά βιβλία των επιχειρήσεων για να χτυπήσουμε στην βάση της την φοροδιαφυγή

Άμεσα ρυθμίζουμε την ηλεκτρονική αγορά στοιχημάτων μέσω της διασύνδεσης των ηλεκτρονικών και φορολογικών συστημάτων γεγονός που θα οδηγήσει σε φορολογική συμμόρφωση και σημαντική αύξηση εσόδων.

Προϋπολογίζουμε πάνω από 557 εκ. ευρώ ότι θα φέρει η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μέτρα προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Με τον Προϋπολογισμό του 2020 δεν έρχεται ούτε ένας νέος φόρος και μετατρέπουμε το Ασφαλιστικό Σύστημα που κληρονομήσαμε από ένα δεύτερο Φορολογικό Μηχανισμό σε πραγματικό Ασφαλιστικό Σύστημα που θα φέρει οφέλη στους δικαιούχους.

Προχωρούμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε Συνεργασίες με άλλα κράτη για την ανταλλαγή και αξιοποίηση πληροφοριών, σε έμμεσες τεχνικές ελέγχου και στις επιχειρήσεις ενώ προτεραιότητα δίνουμε και στον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Στοχεύουμε στην επιτάχυνση της επίλυσης των Εκκρεμών Φορολογικών Διαφορών στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Σεβόμαστε τον κόπο του Συνταξιούχου, του κάθε φορολογούμενου,, με τα δύο φορολογικά νομοθετήματα βάζουμε και τις βάσεις μιας άλλης φορολογικής πολιτικής.

Οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών θα συμβάλουν αποφασιστικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μέσα από ένα οργανωμένο πλαίσιο φορολογικών κα τελωνειακών ελέγχων.

Το Δημόσιο Χρέος θα μπορούσε να το δει και να το αναλύσει κανείς από πολλές πλευρές, αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι και η συνδυασμένη προοπτική βιωσιμότητας του χρέους αλλά και των φυσικών και νομικών προσώπων.

Σας προσκαλώ Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι να δείτε τι ποσοστό του ΑΕΠ ήταν οι Ληξιπρόθεσμες Οφειλές των φορολογουμένων το 2014 και τι ποσοστό το 2019. Αυτή είναι η κληρονομιά της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν πρέπει να απαξιώνουμε το γεγονός, το ιστορικό γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε βραχυπρόθεσμα μέσω της έκδοσης των ελληνικών εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο στις δημοπρασίες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου του 2019.

Η εμπιστοσύνη εκφράστηκε ήδη με τη σημαντική μείωση των επιτοκίων των εκδόσεων του 10 ετούς ομολόγου από το 3,875% τον Μάρτιο στο 1,5% τον Οκτώβριο του 2019.

Ερώτημα 6ο: Είναι ο Προϋπολογισμός αυτός ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος;

Ναι είναι ρεαλιστικός γιατί ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, αποδίδει την πραγματική, την ακριβή αλλά και διεξοδική εκτίμηση τόσο των εσόδων όσο και των εξόδων του 2020.

Στόχοι ρεαλιστικοί.

Θετικές δηλώσεις από την διεθνή κοινότητα.

Ο Προϋπολογισμός αυτός σβήνει την κόκκινη γραμμή του παρελθόντος και αποτυπώνει την νέα, την σταθερή, την αναπτυξιακή οικονομική πολιτική αυτής της κυβέρνησης αφήνοντας πίσω ιδεοληψίες, πειράματα και λαϊκισμούς χωρίς αντίκρισμα του πρόσφατου παρελθόντος.

Ο Προϋπολογισμός του 2020 όχι μόνο καλύπτει το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το τρέχον έτος και το επόμενο έτος,αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα τον δημοσιονομικό χώρο για τη σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και την πυροδότηση ενός κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια.

Ερώτημα 7ο: Βάζει προτεραιότητες αυτός ο Προϋπολογισμός;

Βάζει και μάλιστα συγκεκριμένες.

Μιλάει για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% όταν το 2018 ήταν 1,9 και το 2016 ακόμη πιο κάτω.

Για αύξηση της Ιδιωτικής Κατανάλωσης κατά 1,8% η οποία θα έρθει και μέσα από την αύξηση των θέσεων εργασίας και φυσικά ησταδιακή υποχώρηση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διευκολύνει τις εμπορικές τράπεζες, ώστε να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων, με άμεσα θετικό αντίκτυπο στην ιδιωτική κατανάλωση.

Προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του Προϋπολογισμού είναι ότι σφραγίζει την έναρξη της διαφορετικής οικονομικής πολιτικής.

Και ξέρετε γιατί θα πετύχει, γιατί η κυβέρνηση έχει οργανωμένο σχέδιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ψήφιση του Προϋπολογισμού έρχεται αφού πρώτα το Κοινοβούλιο μας έχει ψηφίσει 2 φορολογικούς Νόμους, το σχέδιο Ηρακλής, έναν αναπτυξιακό Νόμο και φυσικά έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία την αξιοπιστία της.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Έχουμε την βούληση να προχωρήσουμε μεταρρυθμίσεις με θετικό αντίκτυπο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε τοπικές κοινωνίες.

Εμείς μετατρέπουμε την Ελλάδα των κατασχέσεων που κληρονομήσαμε από εσάς σε Ελλάδα των ευκαιριών και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Προχωρούμε άμεσα και ένα σπουδαίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Τα συνολικά έσοδα για το 2020, τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχονται σε 2.44 δις ευρώ, δηλαδή για το 2020 θα έχουμε τα περισσότερα Έσοδα από αποκρατικοποιήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Και χαίρομαι γιατί μεγάλο μέρος των αποκρατικοποιήσεων υλοποιείται στην εκλογική μου περιφέρεια, μια περιοχή που θέλει νέες θέσεις εργασίας, θέλει τόνωση της τοπικής οικονομίας κάτι που θέλει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάτι τέτοιο θα συμβεί στον Άλιμο, στο Ελληνικό, στην Αργυρούπολη, στην Γλυφάδα με αντίκτυπο στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Οι Έλληνες είμαστε περήφανοι. Η αβεβαιότητα όσο και αν μπήκε στα σπιτικά μας, τώρα φεύγει μέρα με την μέρα. Καλώ με τις σκέψεις αυτές να υπερψηφισθεί ο Προϋπολογισμός του 2020.

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι