Ομιλία του Βασίλη-Πέτρου Σπανάκη για το Σ/Ν “Επενδύω στην Ελλάδα”

Βασίλης Σπανάκης - Βουλευτής Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης

Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ομιλία του Βασίλη-Πέτρου Σπανάκη στη Βουλή για το Σ/Ν «Επενδύω στην Ελλάδα», ανεβάζει ψηλά τον πήχη των διεκδικήσεων για τα Νότια

Ιδιαίτερη μνεία στις ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου που αφορούν τον Νότιο τομέα της Β’ Αθηνών, έκανε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Σπανάκης, κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Ανάπτυξης & Eπενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα»:

«Στο Σ/Ν αυτό έρχονται διατάξεις που αφορούν την επένδυση του Ελληνικού, όπως για παράδειγμα το άρθρο 154, όπου εγκρίνεται η θέση του κεντρικού σταθμού μεταφόρτωσης αποβλήτων. Και πρέπει, κύριε Υπουργέ, ο Δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης να επιστρέψει ξανά, φτιάχνοντας το Δημαρχείο, το Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού και τις υπόλοιπες δομές, στο χώρο που έχει καθοριστεί. Ο σταθμός μεταφόρτωσης μεταφέρεται και χωροθετείται σε τμήμα του νεκροταφείου του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, ενώ κρίνεται αναγκαία η επέκταση του νεκροταφείου της Αργυρούπολης κατά 100 στρέμματα, όπως έχει δημοσιευτεί σε σχετικό ΦΕΚ και να μείνουν επιτέλους πίσω τα όποια προβλήματα υπάρχουν κι έχουν κολλήσει την εν λόγω επέκταση. Η σημερινή κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει επίσης τον κλειστό σταθμό διαχείρισης απορριμμάτων για τους Δήμους Γλυφάδας, Αλίμου και Ελληνικού- Αργυρούπολης. Θετικές είναι και οι διατάξεις για την τροποποίηση του ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, όπου αποσαφηνίζονται οι σκοποί και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ιδρύματος στον Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Ταύρου, επί της οδού Πειραιώς».

Ακολουθούν το βίντεο και το κείμενο της ομιλίας:

 

«Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Συζητάμε επί του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», ένα νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, ένα νομοσχέδιο που γυρίζει σελίδα στο χθες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάτασης της ελληνικής οικονομίας.
Είναι γεγονός ότι οι επενδύσεις κατέρρευσαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις παραμένουν σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το Σ/Ν αυτό έρχονται διατάξεις που επιταχύνουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της επένδυσης, που ως αποτέλεσμα θα έχει την άμεση πληρωμή των επενδύσεων, γεγονός που θα δημιουργήσει ένα ουσιαστικό κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επενδυτών. Είναι θετικό το γεγονός ότι με το άρθρο 163 του συγκεκριμένου Σ/Ν δίνεται παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων τόσο του νόμου 3299/2004 όσο και του νόμου 3908/ 2011.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι υπάρχει έντονη ανάγκη για την δημιουργία ενός απλού αναπτυξιακού νομού που να εκφράζει τις νέες ανάγκες της αγοράς και να δίνει ουσιαστικά κίνητρα. Η σταθερότητα στο επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί ένα νέο νόμο-πλαίσιο για την ανάπτυξη της χώρας. Είναι δεδομένο ότι ο νόμος που ήρθε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος 4399/2016, είναι ένας πολύπλοκος νόμος και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είχαμε υπαγωγές, δύο χρονιά μετά από την ψήφιση του σχετικού Νόμου.
Είναι επίσης επιτακτική η ανάγκη άμεσης διευκόλυνσης, στην εγκατάσταση αλλοδαπών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και επιτρέψτε μου να προτείνω από το βήμα αυτό τον άμεσο εκσυγχρονισμό του νόμου 3427/2005. Σήμερα λειτουργούν στη χώρα μας περίπου 150 επιχειρήσεις, οι οποίες φέρνουν τζίρο που ξεπερνά τα 150.000.000 ετησίως και όχι με δανειακά κεφάλαια, αλλά με καθαρά επιχειρηματικά κεφάλαια.
Στο Σ/Ν αυτό έρχονται διατάξεις που αφορούν την επένδυση του Ελληνικού, στην εκλογική μου περιφέρεια τη Β3 του Νοτίου Τομέα Αθηνών, όπως για παράδειγμα το άρθρο 154 όπου εγκρίνεται η θέση του κεντρικού σταθμού μεταφόρτωσης αποβλήτων. Και πρέπει, κύριε Υπουργέ, ο Δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης να επιστρέψει ξανά, φτιάχνοντας το Δημαρχείο, το Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού και τις υπόλοιπες δομές, στο χώρο που έχει καθοριστεί. Ο σταθμός μεταφόρτωσης μεταφέρεται και χωροθετείται σε τμήμα του νεκροταφείου του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, ενώ κρίνεται αναγκαία η επέκταση του νεκροταφείου της Αργυρούπολης κατά 100 στρέμματα, όπως έχει δημοσιευτεί σε σχετικό ΦΕΚ και να μείνουν επιτέλους πίσω τα όποια προβλήματα υπάρχουν κι έχουν κολλήσει την εν λόγω επέκταση. Η κυβέρνηση αυτή έχει εξασφαλίσει επίσης τον κλειστό σταθμό διαχείρισης απορριμμάτων για τους Δήμους Γλυφάδας, Αλίμου και Ελληνικού- Αργυρούπολης. Θετικές είναι και οι διατάξεις για την τροποποίηση του ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, όπου αποσαφηνίζονται οι σκοποί και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ιδρύματος στον Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Ταύρου, επί της οδού Πειραιώς.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι για το Σ/Ν αυτό έχουν θέσει τις απόψεις τους, σύμφωνα με το άρθρο 38 του κανονισμού της Βουλής, σημαντικοί φορείς και σημαντικοί σύμβουλοι της ελληνικής πολιτείας ενώ έγιναν δεκτές πολλές παρατηρήσεις.
Είναι ένα Σ/Ν που μιλάει ξεκάθαρα για έναν αναπτυξιακό προγραμματισμό αξιοποίησης των εθνικών πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μέσα από ένα επικαιροποιημένο, σύγχρονο, ευέλικτο, ουσιαστικό πρόγραμμα ανάπτυξης. Οφείλουμε να πούμε και να συμφωνήσουμε ότι λύνει σημαντικά προβλήματα και ταυτόχρονα βελτιώνει διαδικασίες.
Δίνουμε κίνητρα για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, ρυθμίζουμε θέματα της αγοράς εργασίας και δυναμώνουμε την φωνή των εργαζομένων, ενώ ενισχύουμε τη διαφάνεια και τη συμμετοχή στο συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από το ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζόμενων κ εργοδοτών.
Δημιουργείται με άπλα λόγια ένας νόμος-πλαίσιο για ανάπτυξη και για επενδύσεις στην Ελλάδα. Επενδύσεις που προβλέπονται και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, οι οποίες θα ξεπερνούν το 13% σε σχέση με πέρυσι και αυτό γιατί η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόζει, επιτέλους, μια πολιτική μείωσης των φόρων με γενναίες φοροελαφρύνσεις που θα οδηγήσουν σε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.
Το Σ/Ν αυτό φέρνει διατάξεις και για την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου που θα διευκολύνουν τις δημόσιες στρατηγικές επενδύσεις. Έρχονται διατάξεις στη διοικητική δικαιοσύνη σημαντικές ουσιαστικές με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών. Η ηλεκτρονική κατάθεση ενδίκων βοηθημάτων και ενδίκων μέσων, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλάζουν σελίδα για την χώρα μας ενώ έρχονται ρυθμίσεις για τον ΕΦΚΑ απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργιά του. Ας μην ξεχνάμε κύριοι του Σύριζα ότι τον ΕΦΚΑ τον αφήσατε σε κακά χάλια εις βάρος όλων των ασφαλισμένων.
Ενισχύουμε με κάθε τρόπο την απασχόληση, δίνουμε κίνητρα για την πλήρη απασχόληση, είμαστε αυστηροί με του παραβάτες για την αδήλωτη εργασία, αναβαθμίζουμε το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ λαμβάνουμε μετρά σύμφωνα με το άρθρο 59 για την προστασία των εργαζόμενων μερικής απασχόλησης και ενισχύουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η ίδρυση της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης αποτελεί και αυτό μια σημαντική τομή που φέρνει το Σ/Ν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μπορούσε κανείς να μιλάει για πολλές ώρες για αυτό το Σ/Ν, αναφερόμενος σε θέματα όπως η σύσταση παρατηρητηρίου γραφειοκρατίας με κύρια αποστολή την κυλιόμενη μέτρηση και αποτύπωση των διοικητικών βαρών, που θα οδηγήσει την δημόσια διοίκηση σε μια νέα εποχή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτέλους μπαίνει το νερό στο αυλάκι. Στη Βουλή νομοθετούμε και σηκώνουμε κεφάλι, κάνοντας την χώρα μας μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, φέρνοντας μεταρρυθμίσεις που στις 7 Ιουλίου ζήτησαν με την εντολή τους οι Έλληνες πολίτες. Η κριτική είναι πάντα καλόπιστη όμως πρέπει να γίνεται με βασικά επιχειρήματα και σήμερα οι συνάδελφοι της αντιπολιτεύσεως δεν μπόρεσαν να τα θέσουν στην αίθουσα αυτή. Καλώ λοιπόν όλους του συναδέλφους να υπερψηφίσουν το Νομοσχέδιο αυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ».

 

 

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι