«Η φορολογική μεταρρύθμιση που φέρνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η βάση για να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα καλούμαστε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου μας, να συζητήσουμε για ένα νομοσχέδιο που αποτελεί μέρος της μεταρρύθμισης που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και λέω «μέρος» γιατί η φορολογική μεταρρύθμιση είναι ένα μεγάλο μέρος της συνολικής μεταρρύθμισης που θα φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, άρα είναι και η βάση για να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι θετικό για ένα Κοινοβούλιο, να ψηφίζει την μείωση των φόρων. Είναι θετικό για ένα Κοινοβούλιο, να στέλνει το μήνυμα στην Ελληνική κοινωνία ότι έρχονται θετικά μέτρα. Είναι θετικό για ένα Κοινοβούλιο, να στέλνει το μήνυμα ότι νομοθετεί με γνώμονα το μέλλον μας.

Βέβαια, πάνω σε αυτή τη βάση, η όποια αντιπολίτευση, έχει μόνο χαρακτήρα παραπολιτικής και όχι παραγωγή πολιτικής, όταν δεν έχει βάσιμα επιχειρήματα. Και αυτή είναι η διαφορά μας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς παράγουμε πολιτική κι εσείς παράγεται πλέον παραπολιτική.

Μέσα από 68 άρθρα δίνουμε στους Έλληνες πολίτες, στους φορολογούμενους, σε φυσικά πρόσωπα αλλά και σε νομικά, σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αυτά που στέρησε η δικής σας, πρόχειρη, πολιτική. Η πολιτική της δημαγωγίας, η πολιτική της προπαγάνδας, η πολιτική του λαϊκισμού.

Ξέρετε θα μπορούσα να μιλήσω για ώρες ολόκληρες, ιδιαίτερα για φορολογικά θέματα, επιτρέψτε μου όμως να αναφερθώ στο Άρθρο 51 που μιλάει για τον επαναπροσδιορισμό, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων. Να ευχαριστήσω τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, που έκανε δεκτή την πρόταση μου στην Επιτροπή, για τη σύνταξη εισήγησης της διαμόρφωσης των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης, να συμμετέχει και εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ευχαριστώ και τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο. Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Να εκφράσω την ευχαρίστησή μου γιατί ο Υπουργός ανέφερε ότι θα έχουμε και αύξηση των ζωνών, γεγονός που θα φέρει κοινωνική δικαιοσύνη και να σας καλέσω κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να πείτε την αλήθεια. Με ποιο σκεπτικό, εσείς, η αριστερή κυβέρνηση, αυξήσατε τις αντικειμενικές αξίες σε περιοχές όπως η Καλλιθέα, το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα και πολλές άλλες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα; Σας καλώ λοιπόν να απαντήσετε. Για ποιο λόγο τις αυξήσατε;

Αυτό το νομοσχέδιο έχει και μία άλλη πλευρά, αν θέλετε, που πρέπει να τη δούμε διαφορετικά. Ναι κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να τη δούμε. Εμείς μιλήσαμε για τους άδικους φόρους που εσείς επιβάλλατε. Εμείς τώρα μπορούμε άνετα να μιλήσουμε για τους φόρους που μειώνουμε. Σταράτα. Να μιλήσουμε στον Ελληνικό λαό και να του πούμε ότι εμείς την αρχή την κάνουμε, τη βάση τη βάζουμε, έχουμε ανηφοριά, αλλά δεν κοροϊδεύουμε.

Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για τη φορολόγηση των εισοδημάτων. Όλων των εισοδημάτων. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου επέρχεται τροποποίηση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και θεσπίζουμε εισαγωγικό συντελεστή 9% αντί 22% για εισοδήματα μέχρι 10.000.
Για τα εισοδήματα έως 20.000, παραμένει το 22%, αλλά θα έχουμε τα οφέλη από το 9% που έρχεται έως τα 10.000.
Μειώνουμε από 29 σε 28% για τα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
Μειώνουμε από 37 σε 36% για τα εισοδήματα έως 40.0000 ευρώ.
Μειώνουμε από 45 σε 44% για τα εισοδήματα από 40.000 ευρώ και πάνω.
Μειώνουμε το φορολογητέο εισόδημα όσων έχουν τέκνα, αφού αυξάνουμε το αφορολόγητο για κάθε παιδί. Σεβόμαστε την οικογένεια. Στηρίζουμε την οικογένεια, με κάθε τρόπο.
Αναστέλλουμε την υποχρέωση καταβολής Φ.Π.Α. ώστε να πάρει μπροστά και η αγορά των ακινήτων, αλλά αναστέλλουμε και τον φόρο υπεραξίας. Μειώσαμε ήδη τον ΕΝΦΙΑ με το πρώτο νομοθέτημά μας κατά 30% και μεσοσταθμικά κατά 22%.

Αλλά οφείλω να πω ότι έχουμε φέρει και μια αύξηση σε αυτό το νομοσχέδιο. Κύριε Υπουργέ, έχετε φέρει και μία αύξηση, δεν ξέρω αν σας ξέφυγε αλλά πρέπει να απολογηθείτε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Διότι στο Άρθρο 43 αυξάνουμε τις δόσεις για τις οφειλές του 2019 από 12 σε 24 και από 24 σε 48. Που ούτε αυτό δεν μπορέσατε να κάνετε. Μήπως δεν το προλάβατε κι αυτό;

Και ξέρετε γιατί; Γιατί εμείς βλέπουμε τη φορολογία ως ένα μέσο για να φέρουμε ανάπτυξη. Δεν βλέπουμε τη φορολογική πολιτική ως ένα μέσο για ασκήσουμε μικροκομματική πολιτική όπως κάνατε εσείς και βέβαια όλα αυτά συνοδεύονται και με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που είναι στα σκαριά κι έρχεται και θα σας εκπλήξει.

Φυσικά η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να συνοδεύεται και από τη συνολική αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, των φορολογικών μας υπηρεσιών. Γνωρίζετε ότι και σε προσωπικό επίπεδο καθημερινά αγωνίζομαι να κάνω στοχευμένες παρεμβάσεις. Με συγκεκριμένη τροπολογία που κατέθεσα και παρακαλώ τον κύριο Υπουργό να την κάνει δεκτή, ζητώ τη δυνατότητα μη υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για αναδρομικές αποδοχές από μισθούς και συντάξεις για φορολογητέο ποσό μέχρι και 100 ευρώ. Με τη δυνατότητα αυτή, πραγματικά θα αποσυμφορηθούν οι εφορίες και κυρίως θα διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που για μικροποσά αναγκάζονται σήμερα να πηγαίνουν στην εφορία να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση. Ανάμεσά τους και πολλοί άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.

Επίσης στο πλαίσιο ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι η πολιτική μας είναι να στηρίξουμε την οικογένεια, με άλλη τροπολογία που κατέθεσα, ζητώ τη μείωση των φόρων για εκείνους που κάνουν ιατρικές δαπάνες για εξωσωματική γονιμοποίηση. Και παρακαλώ τον κ. Υπουργό να κάνει δεκτή και αυτήν την τροπολογία.

Στην Επιτροπή έφερα επίσης άλλες δύο προτάσεις, όπως για τη μείωση φορολογικού συντελεστή και για τους δασικούς συνεταιρισμούς στο 10%, που ο κ. Βεσυρόπουλος υποσχέθηκε ότι θα το εξετάσει, αλλά και την επέκταση του leasingκαι σε ιδιώτες, ώστε μισθωτοί και δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν να αποκτήσουν με leasingαυτοκίνητο και να έχουν δημόσια προνόμια και παράλληλα να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Σας είπα και προηγουμένως ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι μια καλή βάση, αποτυπώνει την πρόθεση εφαρμογής μιας άλλης φορολογικής πολιτικής συγκριτικά με αυτήν που εσείς εφαρμόσατε.

Άκουσα με πολύ προσοχή τους συναδέλφους του ΣΥΤΙΖΑ να επικαλούνται τη ΓΕΣΕΒΕ, την ΠΟΜΙΔΑ κι άλλους φορείς σημαντικούς και χρήσιμους. Και τους ερωτώ: τώρα τους θυμηθήκατε; Τους ακούγατε τόσον καιρό, όταν εσείς οι ίδιοι τους αγνοούσατε και αυξάνατε αντικειμενικές αξίες και φορολογικούς συντελεστές χωρίς να τους καλέσετε ποτέ στο ίδιο τραπέζι να συζητήσετε;

Άκουσα τον αγαπητό συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Αλεξιάδη, να λέει ότι εμείς της Νέας Δημοκρατίας πέσαμε σε αντιφάσεις. Και ερωτώ: Υπάρχει μεγαλύτερη αντίφαση από αυτήν που πέσατε εσείς με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που τους τάζατε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και πράξατε αυτά που πράξατε; Ποια είναι η δικιά μας η αντίφαση; Ότι μετεκλογικά εφαρμόζουμε όσα δεσμευτήκαμε προεκλογικά;

Και για να μην πάμε μακριά, σημερινό άρθρο του Προκόπη Χατζηνικολάου, σχολιάζοντας την Έκθεση του ΟΟΣΑ για το 1965-2018 λέει ξεκάθαρα ότι στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση φόρων κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Η χώρα μας εκτίναξε τη φορολογική επιβάρυνση από 32% του ΑΕΠ το 2010, στο 38,7 του ΑΕΠ το 2108, όταν ο μέσος όρος του ΟΑΣΑ ήταν 34,3 % του ΑΕΠ.

Όμως εμείς έχουμε μια διαφορά. Γιατί η σημερινή κυβέρνηση, θα αυξήσει ουσιαστικά και το ΑΕΠ. Και δεν το λέω εγώ. Το λέει η ΕΛΣΤΑΤ στην επίσημη ιστοσελίδα της, και το καταθέτω στα πρακτικά, όπου για το τρίτο τρίμηνο του 2019 έχουμε αύξηση κατά 2,3% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018. Μήπως και αυτό είναι αποτέλεσμα της δικής σας πολιτικής και δεν το έχουμε καταλάβει; Διότι η δική μας πολιτική στηρίζεται στη μείωση των φόρων, στην αύξηση των επενδύσεων και κυρίως στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

Εμείς έχουμε πολιτική ατζέντα, είμαστε περήφανοι για την ιδεολογική μας αφετηρία. Και επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να αναφερθώ σε ένα πολύ γνωστό τραγούδι που μεγαλώσαμε με αυτό, του Λουκιανού Κηλαηδόνη, που έλεγε «δεν μα τρομάζουν τα νέα μέτρα, δεν μας τρομάζει κι ο καπιταλισμός». Και ξέρετε τι συμβαίνει τώρα κύριοι; Είστε σε ένα ιστορικό, ιδεολογικό αδιέξοδο. Διότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, εφαρμόζει σοβαρή μεταρρυθμιστική φορολογική πολιτική που δεν μπορούσατε εσείς, οι δήθεν αριστεροί 4 ½ χρόνια; Τι θα πείτε τώρα εσείς στον συνταξιούχο και στον μισθωτό που στα εκκαθαριστικά του Γενάρη και του Φλεβάρη, θα δει αύξηση στα εισοδήματά του λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από 22 σε 9% ;

Ήρθε η ώρα να κάνουμε τη σούμα. Ελάτε λοιπόν μαζί να κάνουμε τη σούμα, να δούμε τι πρέπει να αφήσουμε από το χθες έξω και πώς πρέπει να βαδίσουμε στο μέλλον.

Και το μέλλον λέει ότι όλες οι πτέρυγες του Κοινοβουλίου, πρέπει να υπερψηφίσουν αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο.

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι