Βασίλης Σπανάκης στο «Π »: Στο χέρι μας να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα – Paraskhnio.gr

Βασίλης Σπανάκης - Βουλευτής Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης

Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Έχει άριστες σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προέρχεται από τα «σπλάχνα» της Νέας Δημοκρατίας, είναι μόλις 43 χρόνων, γεννημένος στην Αθήνα και μεγαλωμένος στις γειτονιές του Μοσχάτου. Ο οικονομολόγος Βασίλης Σπανάκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο City University του Λονδίνου και εκλεγμένος πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, είναι ένα από τα νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών.

Κατάγεται από την Κρήτη και τη Λακωνία, το γένος Παπαδόγκωνα, και από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τα κοινά και την πολιτική. Μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια, η έκφρασή του αλλάζει όταν αναφέρεται στον θάνατο της μητέρας του, όταν εκείνος ήταν μόλις 16 χρόνων. Ωρίμασε απότομα και την ίδια ώρα το γεγονός αυτό «με έκανε πιο δυνατό στο να πετύχω τους στόχους μου», θα μου εξομολογηθεί ο ίδιος.

Συγκινείται και κοιτάζει το κινητό του. Έχει τη φωτογραφία του 4χρονου γιου του, του Αλέξανδρου, κι αμέσως φωτίζεται το πρόσωπό του. Καταλαβαίνω ότι απέναντί μου έχω έναν αγωνιστή και δεν είναι τυχαία η επόμενη κουβέντα του: «Ξέρεις, στη ζωή σημασία έχει να αγωνίζεσαι για κάτι όμορφο, έτσι ομορφαίνει κι η ζωή σου».

Πείτε μου, για ποια ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους του Νότιου Τομέα, της δικής σας περιφέρειας, θα αγωνιστείτε αν εκλεγείτε βουλευτής;

Στον Νότιο Τομέα έχουμε να κάνουμε δουλειά. Τα προβλήματα είναι πολλά και έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των κατοίκων σε σχέση με τις δημόσιες υπηρεσίες, τις δημόσιες συγκοινωνίες, την ασφάλεια, την εκπαίδευση, τον τομέα της υγείας, που είναι ανοιχτή πληγή στα νότια, αλλά και με τις δυνατότητες ανάπτυξης, επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας, που σημαίνει υποδομές και μεταρρυθμίσεις.

Έχω συναίσθηση της ευθύνης μου απέναντι στους ανθρώπους των περιοχών όπου γεννήθηκα και δραστηριοποιούμαι και σκοπός μου είναι να έχουν πάντα τη δική τους φωνή στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Μην ξεχνάτε ότι ως πρόεδρος των Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων έχω βιώσει την καθημερινότητα από πολλές πλευρές, του εργαζομένου, του φορολογουμένου, του επιχειρηματία, του ανέργου, του συνταξιούχου. Έχω τη γνώση και την εμπειρία που απαιτούνται για να αλλάξουμε τα πράγματα και θέλω να είναι βέβαιοι οι πολίτες που θα με εμπιστευτούν ότι θα ανταποκριθώ στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων τους αλλά και στην ανάδειξη μίας καλύτερης προοπτικής για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.

Βλέπετε διέξοδο στην πολύχρονη οικονομική κρίση στο εισόδημα του Έλληνα πολίτη;

Φυσικά, βλέπω. Η οικονομία είναι η αρένα στην οποία θα δοθεί η κεντρική μάχη. Η απερχόμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα προκάλεσε μεγάλη ζημιά στη χώρα. Στην κοινωνία. Στον εθνικό ιστό. Στην ψυχολογία, αλλά και στο φρόνημα των Ελλήνων. Με το συγκροτημένο, κοστολογημένο και ρεαλιστικό σχέδιο δράσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα βάλουμε από την πρώτη μέρα τα δυνατά μας ώστε να πάρει και πάλι μπροστά η ελληνική οικονομία. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας θα φέρει άμεσα αποτελέσματα σε όλα τα εισοδήματα. Καταλαβαίνετε ότι η έξοδος από την κρίση δεν είναι μια επικοινωνιακή διαδικασία.

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει μέσω της στείρας αύξησης των φορολογικών εσόδων. Οι πολίτες, μετά από 3 προγράμματα ραγδαίας δημοσιονομικής προσαρμογής και 8 χρόνια ύφεσης, δεν αντέχουν άλλη μείωση των εισοδημάτων τους. Είναι άμεση κι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σ’ ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζεται στις επενδύσεις. Αυτή είναι η διέξοδος και η προοπτική που δίνει η Νέα Δημοκρατία για να κερδίσουν τη χαμένη αξιοπρέπειά τους οι πολίτες, για να νιώσουν ξανά περήφανοι οι Έλληνες.

Εσείς οι οικονομολόγοι μιλάτε συνήθως με αριθμούς. Μου κάνει εντύπωση ότι δίνετε τόση βαρύτητα σε έννοιες όπως «περηφάνια» και «αξιοπρέπεια»…

Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία, η οικονομία δεν είναι απλώς αριθμοί, γι’ αυτό και η οικονομική πολιτική μας θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Η οικονομία είναι η κινητήρια δύναμη για να βελτιώσουμε τη ζωή μας, σε όλους τους τομείς. Το απερχόμενο «καθεστώς Τσίπρα» ξεγέλασε και ταπείνωσε τους Έλληνες. Συμπεριφέρθηκε στους πιο αδύναμους λες και είχαν ανάγκη από επιδόματα ελεημοσύνης, την ώρα που φορολογούσε άγρια και ακραία τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομικής δραστηριότητας. Η απερχόμενη κυβέρνηση αντιμετώπισε όλους τους πολίτες σαν φοροφυγάδες, ποδοπατώντας την αξιοπρέπεια και την περηφάνια τους.

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία ξέρουμε ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή το κίνημα «θέλω να πληρώσω, αλλά δεν μπορώ». Συμπολίτες μας που επιθυμούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά οι αντικειμενικές συνθήκες της ζωής τους δεν τους το επιτρέπουν. Επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα, που από τη μια βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται συνεχώς και από την άλλη καλούνται να αντιμετωπίσουν μια αδικαιολόγητη υπερφορολόγηση. Σε αυτόν τον παραλογισμό είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ένα τέλος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λύσεις, βασισμένες στις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει από την περίοδο της κρίσης, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Οι αριθμοί μπορούν να περιμένουν.

Συνέντευξη στον Κων. Σιούμπουρα

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι