«Είναι ένα σπουδαίο σχέδιο νόμου που ενοποιεί και επικαιροποιεί διατάξεις 20 ετών για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες. Επιτέλους εκσυγχρονίζουμε τη Δημόσια Διοίκηση γιατί σεβόμαστε τον κάθε πολίτη», είπε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Βουλευτής του Νότιου τομέα της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε σε βασικά σημεία του Νομοσχεδίου και ειδικότερα:

Στη θέσπιση του Προσωπικού Αριθμού. «Θα είναι επιτέλους ένας αριθμός και όχι δέκα ή περισσότεροι για την ταυτοποίηση του πολίτη και για όλες τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Με τον μοναδικό Προσωπικό Αριθμό διασφαλίζεται τόσο η ευκολία στην εξυπηρέτηση και στην διεκπεραίωση των υποθέσεων, η ασφάλεια αλλά και η διαφάνεια», είπε χαρακτηριστικά.

Στην Ψηφιακή Διοίκηση. «Ηλεκτρονικά Έγγραφα, Ψηφιακή Υπογραφή, Ψηφιακή Σφραγίδα. Υποχρεωτική Επικοινωνία μεταξύ των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου και όχι, όπως γίνεται σήμερα, ακόμη και για έγγραφα του ίδιου φορέα, έπρεπε να ψάχνει ο πολίτης, μεταξύ ορόφων και γραφείων της ίδιας Υπηρεσίας. Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο. Υποχρεωτική ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ των Δημόσιων Φορέων. Ο Πολίτης όμως έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετηθεί και με φυσική παρουσία αν αυτό επιθυμεί», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στις διατάξεις του Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών με τον οποίο ρυθμίζονται σε Ευρωπαϊκό πιά επίπεδο όλα τα θέματα για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. «Θεσπίζεται ένα ενιαίο πλαίσιο που προωθεί τις επενδύσεις, προστατεύει τον τελικό χρήστη στις συναλλαγές του, προάγει τον ανταγωνισμό που το έχουμε πολύ ανάγκη, καθώς και οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι ακόμη φτωχές και οι τιμές υψηλές. Και αυτό θα το πετύχουμε με το σημερινό μας νομοσχέδιο, διότι, διευκολύνουμε την είσοδο στην αγορά νέων εταιρειών, διευκολύνουμε την ανάπτυξη δικτύων και τεχνολογιών, απλοποιούμε τις διαδικασίες για τους καταναλωτές», επισήμανε.

Στη σύσταση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς αντικατάσταση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Στην ολοκληρωμένη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr.

Στην αποτελεσματική εφαρμογή καινοτόμων πρωτοκόλλων και διαδικασιών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ο κ. Σπανάκης αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στις συνθήκες που επικρατούσαν στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας μας πριν από την έλευση του διαδικτύου και στις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της πληροφορικής στις εφορίες σημείωσε ότι «με το Άρθρο 99 του παρόντος σχεδίου νόμου καταργείται το ΦΑΞ στο Δημόσιο. Το αναφέρω επειδή συμβολίζει το τέλος μιας εποχής και το ξεκίνημα της νέας Εποχής. Της Εποχής της Διαφάνειας, της Ταχύτητας, της Ασφάλειας, της Νομιμότητας στην Δημόσια Διοίκηση. Της Εποχής που μπαίνει τέλος στις ουρές, στην χαρτούρα, στην ταλαιπωρία πολιτών αλλά και υπαλλήλων».

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. αναφέρθηκε τέλος στα πολύ αργά βήματα που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα της ψηφιοποίησης του Δημοσίου Τομέα, τα οποία εκτός από υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών είχαν και αυξημένο κόστος. «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει όλες τις ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Δημόσιου που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν “πρόλαβε” να φέρει επί τεσσεράμισι χρόνια», σχολίασε και συμπλήρωσε: «Από το 2018 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει την κομβική σημασία της Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και είχε δεσμευτεί για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους. Και αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα. Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας με γνώμονα την πρόοδο της χώρας και την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι