Ερώτηση Σπανάκη σε τέσσερεις Υπουργούς για την αντιπλημμυρική θωράκιση της οδού Πειραιώς

Βασίλης Σπανάκης - Βουλευτής Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης

Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2019

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση Σπανάκη σε τέσσερεις Υπουργούς για την αντιπλημμυρική θωράκιση της οδού Πειραιώς

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Ενέργειας και Υποδομών με θέμα την αναγκαιότητα αντιπλημμυρικής θωράκισης και αναβάθμισης της οδού Πειραιώς, κατέθεσε τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο τομέα της Β’ Αθηνών, Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης, ενώ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δεν φρόντισε να προχωρήσει σε σοβαρά έργα υποδομής που θα επέφεραν την αντιπλημμυρική θωράκιση διαφόρων περιοχών της πατρίδας μας. Με την Ερώτηση που κατέθεσα σήμερα προς τέσσερεις Υπουργούς, ζητώ την άμεση αντιπλημμυρική θωράκιση και αναβάθμιση της οδού Πειραιώς, με την έναρξη των εργασιών του προγραμματισμένου έργου κατασκευής δικτύου ομβρίων, το οποίο θα δώσει νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή Μοσχάτου, Ταύρου και Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Είμαι σίγουρος ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί θα πράξουν τα απαιτούμενα προκειμένου η οδός Πειραιώς, εκτός από ένας ιστορικός δρόμος που ενώνει την πρωτεύουσα με το μεγάλο λιμάνι της χώρας, να γίνει και δρόμος πολιτισμού και ουσιαστικής ανάπτυξης, ώστε να αναπτυχθούν κατοικίες και επιχειρήσεις που έχει ανάγκη η περιοχή”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τους :

  1. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδη Άδωνι-
    Σπυρίδων
  2. Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκο Παναγιώτη
  3. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Χατζηδάκη Κωστή
  4. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Καραμανλή Κων/νο

 

                                                ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: “Αναγκαιότητα αντιπλημμυρικής θωράκισης & αναβάθμισης
της οδού Πειραιώς”

«Κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε η οδός Πειραιώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οδικές αρτηρίες που ενώνουν την Πρωτεύουσα με το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία αξιόλογη προσπάθεια αναβάθμισης της οδού Πειραιώς σε δρόμο πολιτισμού και ανάπτυξης, στην οποία έχουν συμβάλλει δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς. Για την συνέχιση και ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής, απαιτείται η άμεση έναρξη των προγραμματισμένων έργων υποδομής που θα ανακουφίσουν και ταυτόχρονα θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και των διερχόμενων οχημάτων και κυρίως των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Πριν από περίπου μία δεκαετία άρχισε η εκπόνηση της μελέτης για την κατασκευή δικτύου ομβρίων σε περιοχές των Δήμων Μοσχάτου- Ταύρου και Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, η οποία το 2011 επικαιροποιήθηκε και το 2018  εγκρίθηκε η προσαρμογή του κεντρικού αγωγού της οδού Θεσσαλονίκης (Μοσχάτο), λόγω ανάγκης μετατόπισης αγωγών της ΕΥΔΑΠ. Το έργο αφορά την απορροή των ομβρίων από δύο (2) μεγάλες λεκάνες του Μοσχάτου-Ταύρου και του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, μέσω δύο (2) ανεξάρτητων κλάδων δικτύου ομβρίων.

Επειδή όσον αφορά το Μοσχάτο και τον Ταύρο, μιλάμε για μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ΒΙ.ΠΕ. προς εξυγίανση, η οποία καλύπτει όλη την περιοχή πλησίον των γραμμών του ΗΣΑΠ. Σε αυτήν πρόκειται να κατασκευασθεί ο ένας από τους δύο κεντρικούς κλάδους, ο οποίος ξεκινάει από την περιοχή των πρώην Σφαγείων του Ταύρου, ακολουθεί την οδό Πειραιώς και μέσω της οδού Μυτιλήνης οδεύει προς την οδό Θεσσαλονίκης (παράλληλα με τις γραμμές του τραίνου). Επίσης πρόκειται να κατασκευασθεί για την ίδια περιοχή παρέμβασης και ένας υποκλάδος επί της oδού Πειραιώς, ο οποίος θα ξεκινά από την οδό Φλωρίνης.

Επειδή πρόκειται για ένα μεγάλο έργο υποδομής για το Μοσχάτο και τον Ταύρο, το οποίο θα παρέχει αντιπλημμυρική θωράκιση σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά και θα ανακουφίσει την περιοχή πλησίον των γραμμών του ΗΣΑΠ από πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία είναι συχνά στην περιοχή την τελευταία 30ετία ελλείψει επαρκούς δικτύου απορροής ομβρίων.

Επειδή σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι μέσα από την κατασκευή του έργου θα ωφεληθούν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας από την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων σε Μοσχάτο, Ταύρο και Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

Επειδή η προηγούμενη Κυβέρνηση καθώς και η προηγούμενη ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής, επέδειξαν αδικαιολόγητη αδιαφορία για το θέμα.

Επειδή το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί εντός της Προγραμματικής Περιόδου 2014- 2020.

Επειδή είναι απαίτηση των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων Μοσχάτου-Ταύρου και Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση εκτέλεση αυτού του σημαντικού έργου για την περιοχή και να μην χαθούν τα κονδύλια που έχουν δεσμευτεί στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020;
  2. Πού οφείλονται οι μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις για την έναρξη των εργασιών του εν λόγω έργου;
  3. Πότε προβλέπεται η έναρξη των εργασιών;
  4. Πότε προβλέπεται η τελική ολοκλήρωση του έργου;».

Δείτε εδώ το επίσημο έγγραφο της Eρώτησης: [pdf-embedder url=”https://vspanakis.gr/blog/wp-content/uploads/2019/11/ΕΡΩΤΗΣΗ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΠΡΩΤ..pdf” title=”ΕΡΩΤΗΣΗ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΠΡΩΤ.)”]

 

                                          

 

 

 

 

 

 

            

 

 

            

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι