Σε υψηλούς τόνους η ομιλία Σπανάκη στη Βουλή για το Μεταναστευτικό

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, στον Νότιο τομέα της Αθήνας, Βασίλη-Πέτρου Σπανάκη, στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό άσυλο. Ο κ. Σπανάκης, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος λίγο νωρίτερα από το βήμα της Βουλής είχε εξαπολύσει κατηγορίες κατά πάντων, είπε μεταξύ άλλων:

«Επιτέλους σταματήστε να λέτε ψέματα! Σταματήστε να κινδυνολογείτε, σταματήστε να διχάζετε, σταματήστε τον οπισθοδρομικό και αδιέξοδο λαϊκισμό σας.Δεν αξίζει στην Ελλάδα αυτό το πολιτικό κλίμα που εσείς καλλιεργείτε κ. Τσίπρα, μια στείρα κριτική, μια αδιέξοδη συζήτηση σε κάθε θέμα, είτε αυτό αφορά την εξωτερική πολιτική, είτε αφορά την εθνική οικονομίαΕμείς κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε πολύ περήφανοι που ανήκουμε στην κεντροδεξιά πτέρυγα του Κοινοβουλίου. Που υπηρετούμε την κεντροδεξιά ιδεολογία. Εμείς οι κεντροδεξιοί δεν διχάζουμε τον κοινό που θα μιλήσουμε γιατί σεβόμαστε το σύνολο των Ελλήνων, ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους αφετηρία. Μετά την εισήγηση σας κ. Τσίπρα, ένα είναι βέβαιο: δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το μετεκλογικό στρες».

 

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σε λίγο η Βουλή των Ελλήνων καλείται να ψηφίσει ένα Νομοθέτημα, ένα πλαίσιο κανόνων, αφήνοντας πίσω ένα παρελθόν που δεν άξιζε στη Δημόσια Διοίκηση και σε ένα τεράστιο εθνικό και Ευρωπαϊκό θέμα όπως είναι το Μεταναστευτικό.

Ένα Νομοθέτημα που βάζει κανόνες ουσιαστικούς και καίριους στο ζήτημα του Μεταναστευτικού προβλήματος. Ένα Νομοθέτημα που στην εφαρμογή του θα στείλει πολλαπλά μηνύματα στους διακινητές ψυχών και σε όσους «εργαλειοποιούν» το ζήτημα αυτό.

Σε λίγο η πατρίδα μας θα έχει έναν νέο Νόμο με ουσιαστικούς όρους που θα παραπέμπουν σε ένα σύγχρονο Κράτος δικαίου και μια Ελλάδα της αληθινής αλληλεγγύης.

Και όταν λέμε αλληλεγγύη, δεν μιλάμε για την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», γιατί αυτό είναι το τραγούδι που ταιριάζει στην παράταξη σας κ. Τσίπρα καθώς οι Έλληνες ακόμα περιμένουν να έρθει η ελπίδα από το 2015 που την υποσχεθήκατε. Επιτέλους σταματήστε να λέτε ψέματα! Σταματήστε να κινδυνολογείτε, σταματήστε να διχάζετε, σταματήστε τον οπισθοδρομικό και αδιέξοδο λαϊκισμό σας.

Δεν αξίζει στην Ελλάδα αυτό το πολιτικό κλίμα που εσείς καλλιεργείτε, γιατί έτσι μάθατε, μια στείρα κριτική, μια αδιέξοδη συζήτηση σε κάθε θέμα, είτε αυτό αφορά την εξωτερική πολιτική, είτε αφορά την εθνική οικονομία.

Η Νέα Δημοκρατία έχει κριθεί στη διαδρομή της, όπως κρίθηκε και στις 7 Ιουλίου από τον Ελληνικό λαό. Καταλάβετέ το, αντέξτε το.

Εμείς, έχουμε σχέδιο δράσης, προάγουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Γιατί, πολύ απλά, εμείς πιστεύουμε στην Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη προβεί σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για τον επιμερισμό του Μεταναστευτικού προβλήματος, κάτι που εσείς ούτε καν σκεφτήκατε, δεν τολμήσατε αλλά εγκλωβιστήκατε στην αριστερή ιδεοληψία σας, στις θεωρητικές αναζητήσεις σας.

Εμείς κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε πολύ περήφανοι που ανήκουμε στην κεντροδεξιά πτέρυγα του Κοινοβουλίου. Που υπηρετούμε την κεντροδεξιά ιδεολογία. Εμείς οι κεντροδεξιοί δεν διχάζουμε τον κοινό που θα μιλήσουμε γιατί σεβόμαστε το σύνολο των Ελλήνων, ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους αφετηρία.

Μετά την εισήγηση σας κ. Τσίπρα, ένα είναι βέβαιο: δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το μετεκλογικό στρες. Καταλαβαίνω ότι σήμερα έπρεπε να μιλήσετε στο δικό σας κοινό, να το συσπειρώσετε. Ξέρω ότι έχετε προβλήματα. Όμως δεν μπορεί στο όνομα της συσπείρωσης του δικού σας κοινού να τραυματίζετε την Εθνική Ενότητα, τον προβληματισμό της κοινής γνώμης και των τοπικών κοινωνιών σε κάθε γωνιά της χώρας για άμεση επίλυση ενός σοβαρού εθνικού και ευρωπαϊκού προβλήματος όπως είναι το Μεταναστευτικό.

Θα δανειστώ τον τίτλο του βιβλίου του πρώην συντρόφου σας κ. Αλέξη Μητρόπουλου, για να σας πω ότι, επιτέλους, ήρθε η ώρα της Αυτοκριτικής και της Ευθύνης για την Ελλάδα και την Αριστερά.

Γιατί πρώτα πρέπει να κάνετε την αυτοκριτική σας και μετά να έρθετε εδώ να ψηφίσετε ένα Νομοσχέδιο που έχει Αρχές και Στόχους όπως είναι:

α) Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων όσων αιτούνται άσυλο.

β) Η απαίτηση οι αιτούντες να συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές και να σέβονται τους νόμους της χώρας.

γ) Ένταξη στο σύστημα ασύλου μόνο εκείνων που πραγματικά είναι πρόσφυγες και συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους.

δ) Γρήγορη απένταξη από το σύστημα ασύλου όσων υποβάλλουν αίτημα μόνο και μόνο για να καθυστερήσουν την απομάκρυνσή τους από την Ελλάδα, ενώ δεν έχουν καμία πρόθεση να ενταχθούν.

Και όλα αυτά με τρόπο που οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται εντός τριμήνου. Άλλοι στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

 1. Να διαμορφωθεί επιτέλους ένα σύστημα ασύλου δίκαιο αλλά και αυστηρό, το οποίο θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες.
 2. Να τεθούν κανόνες, που θα βάλουν τέλος στην αναρχία που επικρατεί στους αλλοδαπούς, στις δομές και στις αρμόδιες υπηρεσίες.
 3. Να δομηθεί ένα σύστημα που θα εξαλείφει τις ιδεοληψίες εξαιτίας των οποίων οδηγηθήκαμε σε άγνωστο αριθμό αλλοδαπών που δεν μπορούν να τους εντοπίσου οι αρχές, συνεπώς δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους.

Αναλυτικότερα, με τις προωθούμενες διατάξεις:

 • Προβλέπεται ρητά ότι η παραβίαση των όρων και κανονισμών λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ως συνέπεια την διακοπή της στέγασης των αιτούντων.
 • Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ένας αλλοδαπός κατά την υποδοχή δεν συμμορφωθεί προς την απόφαση μεταφοράς του σε άλλη δομή, τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμεί την προστασία και παραπέμπεται σε διαδικασίες επιστροφής. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα εισέρχονται στο σύστημα όσοι εξαρχής δεν συμμορφώνονται.
 • Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες τελικά παραμένουν στο σύστημα αλλά δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς, τότε η αίτηση τους εξετάζεται με ταχείς διαδικασίες εντός 3 ημερών. Αυτό γίνεται γιατί από την στάση τους συνάγεται το συμπέρασμα ότι έχουν υποβάλει την αίτηση μόνο για να καθυστερήσουν την απομάκρυνσή τους.
 • Μεταφέρονται οι ορισμοί της Οδηγίας ως προς το τι συνιστά «μέλη οικογένειας», αφού με τον προηγούμενο ορισμό που υπήρχε, εντάσσονταν ως μέλη οικογένειας πρόσωπα που δεν προέβλεπε η Οδηγία.
 • Αλλάζει το καθεστώς κράτησης ώστε να μη χάνουν οι αρχές χιλιάδες αλλοδαπούς, όπως γινόταν με την προηγούμενη διακυβέρνηση.
 • Θεσπίζονται Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου.
 • Η προκαταγραφή και η καταγραφή, γίνονται πλέον με δομημένο σύστημα, ενώ θεσπίζονται συνέπειες για όσους δεν συνεργάζονται για να γίνει η καταγραφή τους.
 • Ρυθμίζεται το ζήτημα των ιατρικών βεβαιώσεων με την πρόβλεψη αυτές να είναι μόνο από δημόσια νοσοκομεία και δημόσιους φορείς και παράλληλα εφαρμόζεται η νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων στο άσυλο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιατρικές βεβαιώσεις θα πρέπει να φέρουν πλήρη αιτιολόγηση ως προς τα ευρήματά τους.

. Προτείνεται «Κατάλογος ασφαλών χωρών» καταγωγής και ασφαλών τρίτων χωρών. Η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη από την ίδια την πραγματικότητα η οποία είναι σε απόλυτη συμφωνία με την πρακτική που ακολουθούν εδώ και χρόνια όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

. Μπαίνει τέλος στην «παραγωγή προσφυγών» που είχαμε έως σήμερα λόγω των λανθασμένων νομοθετικών επιλογών.

. Προβλέπεται ότι η διάρκεια των δελτίων αιτούντος άσυλο, συνδέεται με την έκδοση της απόφασης.

. Προβλέπεται η αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, από τις Υπηρεσίες Ασύλου μέχρι και στα δικαιοσύνη. Υπηρεσίες Ασύλου που εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είχατε υποβαθμίσει και έρχεται η νέα πολιτική ηγεσία να αναβαθμίσει.

Κλείνοντας κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ για την ανοχή σας, θέλω να πω στον κ. Τσίπρα ότι δεν μπορείτε εσείς να ασκείτε κριτική για την εξωτερική μας πολιτική, όταν έγκυρες εφημερίδες όπως η Εστία μιλούν για «στρατηγική νίκη» του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία.

Γι αυτό λοιπόν, καλώ όλους να υπερψηφίσουμε αυτό το Νομοσχέδιο που βάζει τις βάσεις, θέτει τους κανόνες για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως το Μεταναστευτικό.

Σας ευχαριστώ».

 

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι