«Μας νοιάζει η καθημερινότητα του συνταξιούχου»

Βασίλης Σπανάκης - Βουλευτής Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης

Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Άρθρο μου στην εφημερίδα 60+.

Η Κυβέρνηση έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο κύμα της ακρίβειας. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πήραν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία εντάθηκε με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, μία εξέλιξη που μας στεναχωρεί αλλά και μας προβληματίζει για το τι μέλλει γενέσθαι.

Τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, ήταν στοχευμένα και είχαν σκοπό να προστατεύσουν ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Την αύξηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης,
  • Τον μειωμένο ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες,
  • Τη στήριξη με πάνω από 2 δις σε λογαριασμούς της ενέργειας, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς με την κρατική επιδότηση καλύπτεται το 90% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα,
  • Τη νέα γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ,
  • Το έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Ανοίξαμε μία κοινωνική βεντάλια μέτρων για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας.

Και είναι πραγματικά ειρωνικό να μας κατηγορεί για ελλιπή μέτρα η αξιωματική αντιπολίτευση, που στα 4,5 χρόνια που βρίσκονταν στην εξουσία και είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει πολιτικές προστασίας των νοικοκυριών με μειώσεις φόρων, επέβαλε συνολικά 29 φόρους, είτε αυξήσεις στους υπάρχοντες, είτε εντελώς νέους φόρους. Θυμίζω μόνο, την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% και τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το μειωμένο συντελεστή του 13% στο συντελεστή 24%.

Εμείς, αντίθετα, συνεχίζουμε την πολιτική των φοροελαφρύνσεων και με την ίδια συνέπεια την πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

Μία τέτοια μεταρρύθμιση ήταν το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, για έναν οργανισμό περισσότερο φιλικό και αποτελεσματικό για τους πολίτες. Γιατί για εμάς, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις. Το 2021 είχαμε ρεκόρ στην έκδοση εκκρεμών συντάξεων και συνεχίζουμε για έναν ΕΦΚΑ που δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες και θα βγάζει γρήγορα τις συντάξεις τους.

Ολόκληρη η Ευρώπη είναι σήμερα αντιμέτωπη με έναν ενεργειακό πληθωρισμό. Η Κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως μέτρα και θα λάβει επιπρόσθετα.

Ωστόσο, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό πρότεινε τη συγκρότηση ενός ταμείου που θα χρηματοδοτεί, από τα μελλοντικά έσοδα του Χρηματιστηρίου των Ρύπων, τις χώρες-μέλη προκειμένου να στηρίξουν τους καταναλωτές.

Είμαι αισιόδοξος ότι η πρόταση αυτή θα βρει ανταπόκριση και σε συνδυασμό με την εξαίρεση από του δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση, θα δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να στηρίξουν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι