Την άμεση τροποποίηση της Απόφασης Α.1169/17-7-2020 (ΦΕΚ Β’ 3008/20-7-2020) του Υφυπουργού Οικονομικών που θα βάλει τέλος στην υποχρέωση των φορολογούμενων-συνταξιούχων να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να ακυρωθεί η μη νομίμως εκδοθείσα Πράξη Φόρου για τα αναδρομικά ποσά των συντάξεων, ζητάει με Ερώτηση του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης.

Στα τέλη του 2019, η Φορολογική Διοίκηση έστειλε πάνω από 70.000 εκκαθαριστικά με πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους για τα ποσά των αναδρομικών συντάξεων παλαιότερων ετών που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές δηλώσεις. Οι Πράξεις αυτές εκδόθηκαν για το Οικονομικό Έτος 2014 ενώ δεν υπήρχε φορολογική υποχρέωση στο έτος αυτό και ως εκ τούτου θα πρέπει να ακυρωθούν από τη Φορολογική Διοίκηση.

Όπως όμως εξηγεί ο κ. Σπανάκης στην Ερώτηση που κατέθεσε, «η Φορολογική Διοίκηση η οποία εξέδωσε μία λάθος πράξη προσδιορισμού φόρου δεν την ακυρώνει ως όφειλε καθώς υπάρχει αλληλοκάλυψη διατάξεων μεταξύ του άρθρου 30 του Ν.4701/2020 και της Απόφασης Α. 1169/17-7-2020», οι οποίες αφορούν στο ίδιο θέμα «γεγονός που προκαλεί προβληματισμό, τριβές με τους φορολογούμενους αλλά και σύγχυση στους υπαλλήλους της Φορολογικής Διοίκησης».

Επειδή δεν είναι λογικό και νόμιμο να υποχρεώνεται ο φορολογούμενος σε συμπληρωματική δήλωση προκειμένου να ακυρωθεί μία μη νομίμως εκδοθείσα πράξη ή να αναγκάζεται εν τέλη να καταφύγει στις έσχατες λύσεις και εξαιρετικά δαπανηρές και χρονοβόρες διαδικασίες, της ενδικοφανούς προσφυγής και της προσφυγής στα δικαστήρια.

Ο κ. Σπανάκης ζητάει από τον αρμόδιο Υπουργό:
1) Να τροποποιηθεί η υπ. αριθμ. Α.1169/17-7-2020 (ΦΕΚ Β’ 3008/20-7-20) Απόφαση ώστε να μην περιέχει διατάξεις που υπερβαίνουν την εξουσιοδοτική διάταξη του Νόμου.
2) Να διευκολυνθούν άμεσα πάνω από 70.000 συνταξιούχοι-φορολογούμενοι, καθώς και οι εργαζόμενοι των Δ.Ο.Υ. για να μην υπάρξει συνωστισμός και ουρές στις Εφορίες ολόκληρης της χώρας.

H ΕΡΩΤΗΣΗ_ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΤΡΟΠ.ΔΗΛ. ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΕ PDF

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι