Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης, με την οποία ζητά νομοθετική ρύθμιση για τη μη επιβολή προστίμων και τόκων στα αναδρομικά ποσά συντάξεων.

Όπως αναφέρει, τους τελευταίους δύο μήνες του έτους εστάλησαν προσκλήσεις στους φορολογούμενους συνταξιούχους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν δηλώσεις για αναδρομικές αποδοχές συντάξεων προηγούμενων ετών.

Όμως, καθώς οι ετήσιες δηλώσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων, σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, είναι προσυμπληρωμένες και επειδή η συγκεκριμένη ομάδα φορολογουμένων δεν έχει υψηλό βαθμό εξοικείωσης με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δεν εξετάζει την αναρτημένη βεβαίωση αποδοχών για τυχόν αναδρομικά ποσά.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τις αναδρομικές αποδοχές που καταβλήθηκαν πριν το ημερολογιακό έτος 2020 να θεωρείται εκπρόθεσμη με συνέπεια την επιβολή προστίμου εκατό (100) ευρώ για κάθε δήλωση καθώς και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Ο κ. Σπανάκης υπογραμμίζει πως οι φορολογούμενοι συνταξιούχοι εκ πλάνης δεν υπέβαλαν δηλώσεις για τις αναδρομικές συντάξεις και ρωτάει τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη μη επιβολή προστίμου κατά την υποβολή των δηλώσεων αναδρομικών αποδοχών – συντάξεων καθώς και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Η Ερώτηση σε PDF

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι