Σπανάκης: «Να δοθεί στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα έκδοσης κάρτας ελευθέρας εισόδου για Μουσεία, Μνημεία και Αρχαιολογικούς χώρους»

Βασίλης Σπανάκης - Βουλευτής Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης

Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Να δοθεί στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα έκδοσης κάρτας ελευθέρας εισόδου στα Μουσεία, στα Μνημεία και στους Αρχαιολογικούς χώρους, ζητάει ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λ.Μενδώνη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ.Σταϊκούρα.

«Προ ετών δόθηκε το δικαίωμα χρήσης κάρτας ελευθέρας εισόδου στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας σε όλους τους Συνταξιούχους εκπαιδευτικούς ως ένδειξη αναγνώρισης της εν γένει προσφοράς τους στην παιδεία και στον πολιτισμό των Ελληνοπαίδων. Η κάρτα ήταν τριετούς διάρκειας και εκδίδονταν από τις κατά τόπους Αρχαιολογικές Εφορίες ή Μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Το δικαίωμα αυτό το κατάργησε, έξι μέρες πριν τις εκλογές του Ιουλίου 2019, η προηγούμενη κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση των τότε Υπουργών Πολιτισμού & Αθλητισμού και Οικονομικών. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως ως έναρξη ισχύος της ανωτέρω απόφασης οριζόταν η 1 η Νοεμβρίου 2019», αναφέρει ο κ. Σπανάκης.

«Όταν κλήθηκε η σημερινή κυβέρνηση να εφαρμόσει την ΚΥΑ της 1ης Ιουλίου 2019, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, σε δηλώσεις της τόνισε, μεταξύ άλλων, πως “η τιμολογιακή πολιτική στα μνημεία, στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία, δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται σε εισπρακτική πολιτική”. Χαρακτηριστικές ήταν και οι επισημάνσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γιώργου Διδασκάλου πως “το μέγα ζητούμενο δεν είναι να πληρώνουν εισιτήριο τα παιδιά ή οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί π.χ. αλλά να αυξηθούν οι εισπράξεις από τα πωλητέα είδη, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο”. Τόνισε μάλιστα πως «έχουμε πολύ μεγάλο όφελος όταν στυλοβάτες του πολιτισμού όπως οι εκπαιδευτικοί, έστω και αν έχουν συνταξιοδοτηθεί, επισκέπτονται τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους μας, προτρέποντας και άλλους νέους ανθρώπους να προσέλθουν. Εν συνεχεία, η κυβέρνηση επανέφερε, την δυνατότητα χρήσης κάρτας ελευθέρας εισόδου μόνο για τους συνταξιούχους φιλολόγους που έχουν τελειώσει ιστορικό-αρχαιολογικό», συνεχίζει στην Ερώτηση του ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Αθήνας και καταλήγει:

«Επειδή θεωρούμε πως η εν μέρει επαναφορά του δικαιώματος ελεύθερης εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Μουσεία συνιστά διάκριση προς τους υπόλοιπους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς καθώς η προσφορά στην παιδεία και στον πολιτισμό αφορά τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε να προχωρήσετε στην επαναφορά του δικαιώματος έκδοσης κάρτας ελευθέρας εισόδου σε Αρχαιολογικούς χώρους, Μνημεία και Μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο, προς όλους τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όλων των βαθμίδων;».

Η Ερώτηση σε PDF

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι