Βασίλης Σπανάκης : «Ο κλάδος των κρεοπωλών χρειάζεται άμεσα εξειδικευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης»

1. Γνωρίζουμε ότι παρακολουθείτε τον κλάδο των κρεοπωλών, πριν μερικούς μήνες μάλιστα είχατε καταθέσει και σχετική ερώτηση για την ενίσχυσή τους ώστε να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. Ποια θα μπορούσαν να είναι τα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου;

Ο κλάδος αποτελεί μέρος της ραχοκοκαλιάς της μικρομεσαίας επιχείρησης. Και η αλήθεια είναι ότι πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά για τη στήριξη του κλάδου σας. Ο ρόλος του Βουλευτή είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία και να προσπαθεί να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολίτες και επιχειρήσεις. Πράγματι, πριν από μερικούς μήνες είχα καταθέσει ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς για την ενίσχυση των συνοικιακών κρεοπωλείων απέναντι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας. Είχα δείξει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα, καθώς ο συνοικιακός χαρακτήρας των καταστημάτων αυτών συνδράμει την τοπική κοινωνία και είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουν «ζωντανά».
Θεωρώ ότι οι επιδοτήσεις στο ρεύμα που έχει δώσει όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση είναι γενναίες και έχουν βοηθήσει σημαντικά. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς βλέποντας και τι έχουν κάνει και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Πρέπει ωστόσο να βρούμε και άλλους τρόπους ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου. Για παράδειγμα πρόσφατα κατέθεσα ερώτηση με την οποία ζητούσα να μπει και το ΣΔΟΕ στη μάχη κατά της ακρίβειας, με ενίσχυση των ελέγχων για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Έτσι θα περιορίζαμε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και θα στηρίζαμε τους σωστούς και συνεπείς επαγγελματίες.

2. Βρισκόμαστε στην εξέλιξη ενός κύματος ανατιμήσεων και στα προϊόντα κρέατος. Θα μπορούσαν να υπάρξουν μέτρα ανάσχεσης; Ο κλάδος είχε ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης π.χ.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών αποτελεί το βασικό κορμό της πολιτικής μας. Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα κρέατος, όπως στα περισσότερα αγαθά, συνδέονται καταρχήν με τον εισαγόμενο ενεργειακό πληθωρισμό. Οι τιμές στα προϊόντα κρέατος εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες, όπως οι ζωοτροφές στις οποίες να θυμίσω μειώσαμε το φορολογικό συντελεστή από 13% στο 6%, σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε τον κλάδο και να συγκρατηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές. Μία οριζόντια ωστόσο μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης δεν θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα στερούσε σημαντικούς πόρους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με τους οποίους ασκούνται στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης και δεν θα «πέρναγε» στον τελικό καταναλωτή. Αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη στις χώρες που εφαρμόστηκε το μέτρο.

Η Κυβέρνηση κάνει ότι περνά από το χέρι της για τη συγκράτηση της ακρίβειας. Έχει πάρει πολλά μέτρα, με πιο πρόσφατα τα μέτρα μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπως το έκτακτο βοήθημα των 250 Ευρώ, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με διευρυμένη βάση δικαιούχων. Επιπλέον ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα, με την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1/5/2023 και τις αυξήσεις πάνω από 7% στις συντάξεις από 1/1/2023. Ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών βοηθάμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως τον κλάδο των κρεοπωλών, να διατηρήσουν την πελατεία τους και να συνεχίσουν να προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα στους καταναλωτές.

3. Ένα πάγιο αίτημα του κλάδου είναι να μπορέσει το λιανικό εμπόριο κρέατος να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ενίσχυσης. Θα υποστηρίζατε μια τέτοια προσπάθεια;

Θα υποστήριζα κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κλάδου. Είτε πρόκειται για μία νέα αγορανομική διάταξη, είτε για ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση πχ του εξοπλισμού των επιχειρήσεων, είτε για άλλου είδους μέτρο. Έχουμε αποδείξει ότι όποτε χρειάστηκε στηρίξαμε τους επαγγελματίες, με τις αναστολές των υποχρεώσεων, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την αποζημίωση ειδικού σκοπού, τη χρηματοδότηση των παγίων δαπανών, το πρόγραμμα Γέφυρα για τους συνεπείς δανειολήπτες. Και συνεχίζουμε, αναθεωρώντας τον Προϋπολογισμό όποτε χρειάζεται, για τη στήριξη των επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία και στην τοπική αγορά.
Κλείνοντας, θέλω να εγγυηθώ τη στήριξή μου στον κλάδο σας γιατί επιβάλλεται η δημιουργία ενός προγράμματος ενίσχυσης του κλάδου των κρεοπωλών.

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι