Βασίλης Σπανάκης: «Θέλω να επιστρέψει το χαμόγελο στα Νότια» – Συνέντευξη στο NouPou.gr

Βασίλης Σπανάκης - Βουλευτής Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης

Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο υποψήφιος βουλευτής στο Νότιο Τομέα μιλάει στο NouPou για την απόφαση του να ασχοληθεί από μικρή ηλικία με τα κοινά και εξηγεί γιατί θέλει τη ψήφο εμπιστοσύνης από τους συμπολίτες του.

Eίστε υποψήφιος βουλευτής στoν Νότιο Τομέα. Γιατί να βάλει κάποιος δίπλα στο όνομα σας έναν σταυρό;

Γιατί είμαι γέννημα-θρέμμα των Νοτίων Προαστίων. Γιατί στέλνοντας εμένα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα είναι σαν να πηγαίνει ο ίδιος. Γιατί μέσα από τη δική μου φωνή θα ακούγεται δυνατή και καθαρή η δική του.

Γιατί αποφασίσατε να συνεχίσετε να ασχολείστε με τα κοινά την συγκεκριμένη στιγμή;

Ασχολούμαι με τα κοινά από μικρό παιδί. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η τοπική κοινωνία που μεγάλωσα, η κοινωνία του Μοσχάτου, σε μια εποχή που ο ένας ήξερε τον άλλον και νοιαζόταν για το πρόβλημα του. Έτσι βίωσα και την ενασχόληση του πατέρα μου με τα κομματικά της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν επί σειρά ετών Πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης των Νοτίων Δήμων. Στην παιδική μου ηλικία θυμάμαι να περνάω ώρες ατελείωτες, σε συνεδριάσεις Τοπικών Οργανώσεων της Ν.Δ. στην Καλλιθέα, στο Παλαιό Φάληρο, στην Δάφνη, στον Άγιο Δημήτριο κ.α. Εν συνεχεία γαλουχήθηκα με τα ιδεώδη της γαλάζιας παράταξης, ήμουν υπεύθυνος Μαθητικού (Μ.Α.ΚΙ.) της ΟΝΝΕΔ Μοσχάτου και ενεργό στέλεχος της Δ.Α.Π. ΑΣΟΕΕ. Καθοριστικό ρόλο όμως στην υποψηφιότητά μου για βουλευτής, έπαιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Γνωρίζω τον Πρόεδρο πολλά χρόνια, πριν ακόμη κατέβει ως υποψήφιος Βουλευτής στην Β’ Αθηνών. Με δική του απόφαση το 2016 ορίστηκα Γραμματέας Οργανωτικού του Κόμματος και τον Ιανουάριο του 2017 ανέλαβα Γραμματέας της νεοσύστατης Γραμματείας των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (Ε.Κ.Ο.) της Νέας Δημοκρατίας, θέση την οποία κατείχα έως τον Ιανουάριο του 2019. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι άνθρωπος που εμπνέει, μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες και να δώσει ρεαλιστικές λύσεις για τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων.

Τι είναι αυτό που θεωρείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα / πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή και πως μπορείτε να βοηθήσετε προσωπικά στο να αντιμετωπιστεί;

Στον Νότιο Τομέα έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά. Επειδή είμαι εκλεγμένος πρόεδρος των Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων, είχα την ευκαιρία να δω την καθημερινότητα των κατοίκων από πολλές πλευρές, του εργαζόμενου, του φορολογούμενου, του επιχειρηματία, του ανέργου, του συνταξιούχου. Ξέρω λοιπόν ότι στην Περιφέρεια μας πληρώνουμε παραπάνω ΕΝΦΙΑ από αυτόν που θα έπρεπε, ότι οι πολίτες ταλαιπωρούνται για ώρες στις ουρές των δημοσίων υπηρεσιών λόγω της σημαντικής έλλειψης προσωπικού, ότι ο Παλαιο Φαληριώτης αναγκάζεται για μία συναλλαγή με την Εφορία να πηγαίνει στην Γλυφάδα. Όπως ξέρω και ότι οι γειτονιές μας είναι ανυπεράσπιστες απέναντι στους εγκληματίες. Ότι εάν κάποιος χτυπήσει στον Άγιο Δημήτριο είναι υποχρεωμένος να πηγαίνει για περίθαλψη στην Βούλα. Ότι τα μέσα μεταφοράς δεν ακολούθησαν τη γενικότερη ανάπτυξη του νοτίου τομέα της Αθήνας. Επιγραμματικά λοιπόν σκοπεύω να αγωνιστώ για:
1. Να μειωθούν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, μέσα από  επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας.
2. Να εξαφανιστεί το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες στις γειτονιές τους.
3. Να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
4. Να δημιουργηθούν οι υποδομές και το δίκτυο συγκοινωνίας που θα κάνει τη ζωή των κατοίκων ευκολότερη.

Ποια είναι η αγαπημένη σας κρυφή γωνιά στην περιοχή. Εκείνο το σημείο που έχει για εσάς μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία;

Η παραλία του Μοσχάτου, της γειτονιάς μου. Η κοινωνία έχει στερηθεί 240 στρέμματα που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν κι έτσι το Μοσχάτο και οι Τζιτζιφιές, ενοποιημένα με το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο, να παραδοθούν στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές.

Πώς θα περιγράφατε τα νότια σε ένα ξένο και που θα τον πηγαίνατε για να βιώσει την καλύτερη εκδοχή τους;

Τα Νότια δύσκολα περιγράφονται με λόγια. Δεν είναι μόνο οι προφανείς ομορφιές τους αλλά και δεκάδες κρυμμένες γωνιές, μικρά «διαμαντάκια», που θα ήθελα να δείξω σε έναν ξένο για να νιώσει ότι βρίσκεται σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας μας. Θα ξεκινούσα την βόλτα μας από το πατρικό μου σπίτι και τους δρόμους του Μοσχάτου, θα συνέχιζα με τις πλατείες της Καλλιθέας και μια απαραίτητη στάση για ουζομεζέδες στον Ταύρο. Οι πεζόδρομοι και το Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα, τα γεμάτα ενέργεια στέκια των φοιτητών στου Ζωγράφου, τα «μυστικά» του Υμηττού και οι συνοικίες της Καισαριανής, είμαι βέβαιος ότι θα γοήτευαν τον επισκέπτη μας. Θα ακολουθούσε μια βόλτα στα φιλόξενα στέκια της Αργυρούπολης και από εκεί με τη γραμμή 2 του Μετρό, ξενάγηση στην Ηλιούπολη, τον Άγιο Δημήτριο και τη Δάφνη, ένα ποτό στην αγαπημένη πλατεία Νέας Σμύρνης κι έπειτα επιβίβαση στο τραμ με προορισμό το μοναδικής ομορφιάς παραλιακό μέτωπο, Παλαιό Φάληρο, Άλιμος, Ελληνικό, Γλυφάδα.

Έχουμε βιώσει 10 χρόνια οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Υπάρχει φως στο τούνελ; Ποιες τονωτικές ενέσεις χρειάζεται να γίνουν προκειμένου η χώρα μας να ανακάμψει;

Η έξοδος από την κρίση δεν είναι μια επικοινωνιακή διαδικασία. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει μέσω της στείρας αύξησης των φορολογικών εσόδων. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη μείωση των εισοδημάτων τους. Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει λύση, αρκεί οι πολίτες να εμπιστευτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το πρόγραμμά μας. Η Νέα Δημοκρατία έχει τη γνώση, την εμπειρία και τα στελέχη που χρειάζονται για να ξαναβάλει μπροστά τις μηχανές της οικονομίας.  Άμεση μείωση φόρων, κίνητρα για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, στήριξη των φυσικών προσώπων και των επιχειρηματιών που θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν μπορούν. Μόνο έτσι θα κάνουμε και πάλι την Ελλάδα περήφανη.

Πώς βλέπετε την κατάσταση σήμερα στα Νότια της Αθήνας και πώς οραματίζεστε να τα δείτε τέσσερα χρόνια μετά;

Ανησυχώ για την αύξηση της εγκληματικότητας και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, όμως είμαι αισιόδοξος ότι η περιοχή μας έχει προοπτικές ανάπτυξης, αρκεί να υπάρξουν συνεργασίες και κοινή λογική. Το όραμά μου για τα Νότια της Αθήνας είναι να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη όλων και γι αυτό ακριβώς θα αγωνιστώ.

Κεφάλαιο Ελληνικό: Θα καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε τα έργα να υλοποιούνται; Και τι επίπτωση θεωρείται ότι θα έχει αυτό συνολικά στην περιοχή;

Η επένδυση του Ελληνικού, συνδυασμένη με την ανάπτυξη όλων των γειτονιών, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα φέρει νέες θέσεις εργασίας. Τα Νότια θα γίνουν προορισμός.

Σε ό,τι αφορά το Νότιο Τομέα, ποιες είναι οι απαραίτητες επενδύσεις που θεωρείται κρίσιμο να πραγματοποιηθούν και ποια από αυτές έχει την μεγαλύτερη προτεραιότητα για εσάς; Εκείνη που είναι No1 στην ατζέντα σας προσωπικά.

Ως προς τις επενδύσεις, τον Νο1 στην ατζέντα μου μοιράζονται δύο έργα: το Ελληνικό και η επέκταση του Μετρό μέχρι τη Γλυφάδα.

Το παραλιακό μέτωπο αλλάζει ραγδαία. Με βάση αυτό το δεδομένο, πόσο σημαντική είναι για εσάς η στενή συνεργασία με τους νότιους Δημάρχους και πως σκοπεύετε πρακτικά να βοηθήσετε στο να επιτευχθεί αυτή. 

Η συνεργασία είναι επιβεβλημένη, όμως είμαι βέβαιος πως όλα θα πάνε καλά σε αυτόν τον τομέα. Με του νότιους Δημάρχους είμαστε μια γενιά, με κοινούς αγώνες, είμαστε φίλοι χρόνια και έχουμε κοινούς στόχους για το μέλλον των περιοχών μας. Επιπλέον, η προσωπική μου διαδρομή στην αυτοδιοίκηση αποτελεί εγγύηση για την συνεννόηση μεταξύ μας, αφού πρόκειται για έναν χώρο που γνωρίζω καλά.

Ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία έχει μια αποστροφή για τους πολιτικούς. Πως σκοπεύετε να καταφέρετε προσωπικά να κερδίσετε ξανά την εμπιστοσύνη τους;

Με την προσωπική επαφή μαζί τους. Το πολιτικό γραφείο μου είναι και θα παραμείνει ανοιχτό για όλους τους πολίτες, κάθε ηλικίας, η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλη τη διαδρομή μου. Σας είπα από την αρχή ότι στέλνοντας εμένα στη Βουλή ο πολίτης της Νότιας περιφέρειας της Β’ Αθηνών, θα είναι σαν να πηγαίνει ο ίδιος. Η φωνή μου θα γίνει φωνή του και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η καθημερινή, προσωπική επαφή και συνεργασία μαζί του.

Τι είναι αυτό που θα θέλετε να θυμούνται οι ψηφοφόροι για εσάς πριν μπουν στις κάλπες;

Ότι ψηφίζουν τον άνθρωπο που θα τους εκπροσωπεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για τα επόμενα 4 χρόνια. Ότι δεν σκοπεύω να απομονωθώ σε ένα γραφείο την επόμενη ημέρα των εκλογών αλλά η επιθυμία μου είναι να τους βλέπω, να ακούω τα προβλήματά τους και να τα αντιμετωπίζω. Ότι έχω τις γνώσεις, την εμπειρία και τη θέληση να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις, για να επιστρέψει το χαμόγελο σε όλους τους πολίτες του νότιου τομέα της Αθήνας. Για να γίνουν ξανά περήφανοι όλοι οι Έλληνες.

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι