Βασίλης Σπανάκης : «Το κύμα ακρίβειας έχει ημερομηνία λήξεως»

Βασίλης Σπανάκης - Βουλευτής Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης

Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Συνέντευξη μου στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Κυριακής στις 13.02.22 στον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου

Κύριε Σπανάκη, η Κυβέρνηση δείχνει να μην έχει τη φρεσκάδα της πρώτης περιόδου, όπως φάνηκε και από τα χαμηλά αντανακλαστικά που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός κατά την κακοκαιρία. Που οφείλεται αυτό;

Κάθε Κυβέρνηση κρίνεται από την αποτελεσματικότητά της και θα μου επιτρέψετε να πω ότι η όρεξη για δουλειά στην Κυβέρνηση παραμένει ίδια από την πρώτη ημέρα έως σήμερα. Έχουμε βάλει τον πήχη των προσδοκιών ψηλά και οι αστοχίες που υπήρξαν στη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας, μας πεισμώνουν να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός διδασκόμαστε και προχωράμε. Δυστυχώς, προβλήματα ετών σε σχέση με τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού δεν λύνονται σε 30 μήνες, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον που γεννά συνεχώς νέες προκλήσεις. Ωστόσο, προχωράμε ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δυνατότητές του κρατικού μηχανισμού, όπως κάναμε, με την δημιουργία του νέου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης. Έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά.

Σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί και η αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού από τον Πρωθυπουργό. Το σχόλιό σας;

Τα όσα απαράδεκτα και αναληθή ακούστηκαν από τον Δήμαρχο Σπάρτης, δε συνάδουν με τις διαχρονικές αξίες της Νέας Δημοκρατίας. Η αντίδραση του κ. Λιβανού δεν ήταν η αναμενόμενη και γι’ αυτό απομακρύνθηκε από την Κυβέρνηση. Στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι ανάλογη συμπεριφορά δεν έδειξε ποτέ ο προηγούμενος Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας και παλιότερα αλλά και σήμερα δεν βρίσκει να πει μια κουβέντα για τις ακραίες συμπεριφορές πρωτοκλασάτων στελεχών του.

Τα προβλήματα είναι σίγουρα για την Κυβέρνηση βουνό. Να ξεκινήσουμε από την πανδημία. Θα κάνουμε φέτος διαφορετικό Πάσχα;

Η πανδημία, δυστυχώς, συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη γενικότερα. Και γι’ αυτό η Κυβέρνηση συνεχίζει ανυποχώρητη τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας με την ενίσχυση του ΕΣΥ, νέες προσλήψεις, αλλά και μέτρα, όπως οι παρατάσεις προθεσμιών. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε καλύτερη θέση προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την Κυβέρνηση. Θυμηθείτε τις αντιδράσεις για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, το οποίο ωστόσο είχε σαν αποτέλεσμα να εμβολιαστούν – με τουλάχιστον μία δόση – 220.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών. Προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Όσο πιο γρήγορα ξεπεράσουμε τα υγειονομικά εμπόδια τόσο πιο γρήγορα θα φανούν και τα αποτελέσματα της οικονομικής μας πολιτικής.

Ένα πολύ κρίσιμος τομέας είναι η κατάσταση στην οικονομία. Τι πρέπει το επόμενο διάστημα και ενώ μπαίνουμε σιγά σιγά στην τελική ευθεία για τις εκλογές έτσι ώστε να πάρουν για τα καλά εμπρός οι μηχανές της ελληνικής οικονομίας;

Η εκλογολογία ζημιώνει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία. Και μάλιστα σε μία περίοδο που η Κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα, έκτακτες ενισχύσεις για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας. Και θέλω να γνωρίζετε ότι το κύμα ακρίβειας έχει ημερομηνία λήξεως.
Να τονίσουμε όμως ότι τα 2,5 χρόνια αυτά η ελληνική Κυβέρνηση έκανε αξιόλογα βήματα και η Ελληνική οικονομία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης επενδυτών όπως η JPMorgan, η Microsoft, η Amazon και άλλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που ανακοίνωσαν μεγάλες επενδύσεις. Επομένως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ιδιαιτέρως θετικό πρόσημο στον τομέα της οικονομίας.
Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση έχει επιταχύνει τον αναπτυξιακό της βηματισμό, με την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την ψήφιση τριών αναπτυξιακών νόμων για την προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, ειδικά για τις νέες και τους νέους μας. Στόχος μας είναι η Ανάπτυξη για όλους και σε κάθε γωνιά της χώρας.

Αγκάθι αποτελεί σίγουρα και το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας. Μπορεί να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση από μόνη της ή είναι ένα θέμα που χρειάζεται μια πιο ευρωπαϊκή παρέμβαση; Και προς ποια κατεύθυνση;

Πάνω από 2 δις. έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, ποσό «ρεκόρ» για τα δεδομένα της χώρας μας και συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ποτέ στο παρελθόν άλλη Κυβέρνηση δεν είχε αντιδράσει τόσο άμεσα και μάλιστα για 4,2 εκατομμύρια οικιακούς καταναλωτές, αλλά και επαγγελματίες. Και σίγουρα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα στήριξης. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πρωτοφανή πληθωρισμό προσφοράς. Είμαστε αντιμέτωποι με μία παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προκαλεί ανατιμήσεις σχεδόν σε όλα τα αγαθά. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει από το Σεπτέμβριο στοχευμένα μέτρα, για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής αυτής κρίσης. Μόνο το τελευταίο τετράμηνο του 2021, διατέθηκαν 1,35 δις. Ευρώ για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Να αναφέρω επίσης τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μη φορολόγηση του πτητικού επιδόματος που ψηφίσαμε πρόσφατα. Έτσι αντιμετωπίζουμε την ακρίβεια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται και άλλες κινήσεις από την Κυβέρνηση. Όσον αφορά το διεθνές περιβάλλον, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πως βλέπετε μέχρι στιγμής τον καπετάνιο της κυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη; Τα πήγε καλά στο πρώτο μισό της διακυβέρνησης; Μπορεί να αποτελέσει τον ηγέτη της ΝΔ για πολλά χρόνια;

Είμαστε τυχεροί που έχουμε Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι ένας καπετάνιος με γνώσεις και αποτελεσματικότητα. Οδηγεί με ασφάλεια το καράβι μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολές και απαιτητικές συνθήκες. Και αυτό δεν το λέμε μόνο οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά το αναγνωρίζει η πλειοψηφία των πολιτών. Σκεφτείτε να βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη πολύ δύσκολη συγκυρία. Η εποχή που διανύουμε δεν είναι για πειράματα. Πιστεύω ότι τον κ. Μητσοτάκη θα κρίνει θετικά στο τέλος της τετραετίας ο ελληνικός λαός και θα συνεχίσει να ηγείται όχι μόνο της ΝΔ αλλά και της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Και κάτι τελευταίο: πως είναι να βρίσκεται κανείς στη μέση σε καβγά μεταξύ του Αδωνη Γεωργιάδη και του Παύλου Πολάκη;

Τυχερός στην ατυχία του. Στεναχωρήθηκα από αυτήν την λογομαχία αλλά τυχερός γιατί με γνώρισαν και όσοι δεν με ήξεραν. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ό,τι είναι να πει το λέει ξεκάθαρα, με πολιτικό λόγο και πολιτικά επιχειρήματα. Σίγουρα οι πολίτες δεν μας έστειλαν στο Κοινοβούλιο για να παρουσιάζουμε τέτοιες συμπεριφορές.

Θεωρείτε ότι είναι πιο μεγάλο πρόβλημα η συνολική στάση που επιδεικνύει ο κ. Πολάκης ή ότι τον καλύπτει ο Αλέξης Τσίπρας;

Το πρόβλημα είναι ότι γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τεχνητό κλίμα πολιτικής πόλωσης. Και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στερείται σοβαρού και επίκαιρου πολιτικού λόγου. Η παρελθοντολογία, η εκλογολογία και η σκανδαλολογία δεν λύνουν τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες καθημερινά.

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι