«Ο Βασίλης Σπανάκης είναι ένας από εμάς»

Βασίλης Σπανάκης - Βουλευτής Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης

Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Προσωπογραφία στην Εφημερίδα “POLITICAL” 22.04.22

Ο βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης, είναι πρώτα απ’ όλα αυστηρός με τον εαυτό του και μετά με τους άλλους. Αν βρεις το κουμπί του, γίνεται χαλί να τον πατήσεις, λένε οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν χρόνια. Είναι πολιτικός βγαλμένος από τα σπλάχνα της κοινωνίας και για αυτό μπορεί και περπατάει παντού, δίπλα στον κόσμο, μέσα στις γειτονιές των νοτίων προαστίων όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Τα τελευταία χρόνια από τη θέση του βουλευτή δίνει μάχες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην βάση της κοινωνίας υπερασπιζόμενος το κυβερνητικό έργο, παραμένοντας όμως ειλικρινής και σοβαρός και χωρίς να κρύβει προβλήματα κάτω από το χαλί. Μεγάλωσε σε μια λαϊκή συνοικία, στο Μοσχάτο και πήγε σχολείο σχεδόν σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα του Μοσχάτου. Η μητέρα του ήταν δασκάλα και την δεκαετία του ’80 – επί ΠΑΣΟΚ – έπαιρνε κάθε χρόνο μετάθεση και «έπαιρνε μετάθεση» μαζί της και ο Βασίλης. Έτσι λοιπόν γνώρισε όλες τις γειτονιές του Μοσχάτου από έξι ετών. Ξεκίνησε από την οδό Πίνδου στο 6Ο Δημοτικό το 1981, στο 2ο Δημοτικό στην Ομήρου, για έναν χρόνο στο σχολείο της κυρίας Λαμπίρη, στο 2ο Δημοτικό στην Φλέμινγκ, στο παραλιακό συγκρότημα της παραλιακής Γυμνάσιο, στον Ιλισό στο 2ο Λύκειο όπου και αποφοίτησε το 1994. Οι γονείς του και οι δύο ήταν εκπαιδευτικοί. Τις δεκαετίες ’70 και ’80 είχαν ιδιωτικό σχολείο δικό τους. Άνθρωποι εργατικοί και αυτοδημιούργητοι. Η διαδρομή του στη ΝΔ είναι αξιοσημείωτη. Υπήρξε ενεργό στέλεχος των Μ.Α.ΚΙ., Δ.Α.Π. ΑΣΟΕΕ, ΔΑΚΕ και ΔΗ.ΚΙ.Ο. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 και του 2010 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Μοσχάτου και Μοσχάτου-Ταύρου, αντίστοιχα. Έχει εκλεγεί τρεις φορές στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ήταν εκλεγμένος Πρόεδρος των Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων. Με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ορίστηκε Γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος, διετέλεσε δε και Γραμματέας των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (Ε.Κ.Ο.) της Νέας Δημοκρατίας.

Από τη γωνιά της τοπικής οργάνωσης στα μεγάλα έδρανα του Κοινοβουλίου

Ο Βασίλης Σπανάκης πέρασε, όπως λέμε, όμορφα παιδικά χρόνια. Από μικρός ποδόσφαιρο στις πρασιές των πέντε μέτρων με φίλους, τα Σάββατα ποδόσφαιρο στην Πλατεία Μεταμορφώσεως. Ηλεκτρονικά παιχνίδια στον Τζώρα και στον Μαυρόπουλο, μπιλιάρδο στον Αντώνη στην Λάμπρου Κατσώνη. Πολλά χρόνια Subbuteo με συμμετοχή σε εθνικά πρωταθλήματα. Και φυσικά μεγάλη αγάπη από πολύ μικρός για τον προσκοπισμό, από τον οποίο έμαθε πολλά πράγματα. Διατηρεί ακόμη φιλίες με παλιούς συμμαθητές του και όπως συνηθίζει να λέει, οι φίλοι του είναι ο πλούτος του. Τους συναντά συχνά και μιλούν ακόμη την ίδια «γλώσσα» που μιλούσαν και τότε, στα χρόνια της αθωότητας. Η φιλοσοφία της ζωής του στηρίζεται στο τρίπτυχο: επιμονή, καλή οργάνωση και πολύ χιούμορ!

Η εμπλοκή του με την πολιτική δεν ήταν τυχαία. Από μικρός θυμάται τον εαυτό του στις Οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ο πατέρας του προέδρευε σε διοικητικά συμβούλια και ο Βασίλης σε μια γωνιά έκανε τα μαθήματα του. Αγαπάει την πολιτική και είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής του. Και η οικογένεια της μητέρας του (οικογένεια Παπαδόγκωνα), αλλά και του πατέρα του είχαν σχέση με την πολιτική. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί για τον Βασίλη είναι ότι τον επηρέασε αρκετά ο ξάδερφος του, ο Τάκης Σκανδαλάκης, τότε Βουλευτής της Β’ Αθηνών και γέννημα θρέμμα της Καλλιθέας. Όπως πολύ σοφά λέει ο Βασίλης Σπανάκης: «Στην πολιτική ότι δώσεις θα πάρεις. Κάνεις φίλους αληθινούς και διαχρονικούς, όταν κι εσύ ο ίδιος είσαι φίλος για τους άλλους».

Εξοχικό δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχει. Τις μεγάλες του αποφάσεις τις παίρνει στο πατρικό του σπίτι στο Μοσχάτο, στην Σολωμού. Εκεί καθαρίζει το μυαλό του. Η ψυχή του καθαρίζει με απλά πράγματα, του αρκεί ένα περπάτημα από την Εδέμ μέχρι τον Φλοίσβο. Να στέκεται μόνος του σε κάποιο από τα όμορφα σημεία και να κοιτάει το Σαρωνικό. Στον ελεύθερο χρόνο πηγαίνει για μπάλα με το γιο του. Είναι παντρεμένος από το 2015 με την αρχιτεκτόνισσα Σμαράγδα Μαλακατέ. Ζούνε μαζί από το 2011, κοντά στα 11 χρόνια και το 2015 απέκτησαν τον μονάκριβό τους, τον Αλέξανδρο. Λατρεύει τις μεγάλες αποστάσεις και τις χαμηλές ταχύτητες. Κάποτε, πριν επτά χρόνια, ήταν Μαραθωνοδρόμος. Τώρα βαδίζει τον Μαραθώνιο της καθημερινότητας και της πολιτικής. Και στους δύο μαραθωνίους χρειάζεται αντοχή! Στην υπόλοιπη ζωή του υπήρξαν γεγονότα που σμίλεψαν τον χαρακτήρα του. Τα πολύ δυσάρεστα γεγονότα δυστυχώς δεν τα καταλαβαίνεις την ώρα που συμβαίνουν, αλλά τα ζεις την υπόλοιπη ζωή σου. Όταν έχασε την μητέρα του ήταν για αυτόν ένα δυνατό χτύπημα. Αντίθετα, όταν έμαθε ότι η γυναίκα του περιμένει παιδί, πανηγύριζε σαν πιτσιρικάς. Ο Βασίλης έχει τεράστιο χιούμορ και ταυτόχρονα εκνευρίζεται με το ψέμα, την υποκρισία και την αναβλητικότητα. Όταν τον ρωτούν ποια είναι τα σχέδιά του για το μέλλον, απαντά: «Να επανεκλεγώ και να αδυνατίσω». Αυτός είναι ο Βασίλης Σπανάκης, ένας από εμάς.

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι