Συνέντευξη στην εφημερίδα “Η Άποψη” και τον Νίκο Τσαγκατακη.
Δημοσιεύτηκε στις 15/5/2021
www.iapopsi.gr/spanakis_i oikonomia tis toyrkias vrisketai se terastio adiexodo/

Έναν από τους καλύτερους οικονομολόγους που διαθέτει στο στελεχιακό δυναμικό της η Νέα Δημοκρατία φιλοξενεί στο σημερινό φύλλο της η «Α». Ο λόγος για τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος στον Νότιο Τομέα της Αθήνα, Βασίλη Σπανάκη, ο οποίος ως καλός γνώστης των αριθμών απάντησε στις ερωτήσεις μας για τη μεταπανδημική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Βασικό συμπέρασμα η αισιοδοξία του για δυναμικό ριμπάουντ την επόμενη ημέρα, αλλά και απαισιοδοξία για τους κλυδωνισμούς που δέχεται υγειονομικά και οικονομικά η γειτονική Τουρκία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

–Κύριε Σπανάκη, μετράμε περίπου 15 ημέρες από την επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, μια εβδομάδα από το άνοιγμα των σχολείων, ενώ σήμερα ξεκινάει και επισήμως η τουριστική περίοδος. Εκτιμάτε ότι βρισκόμαστε στο τέλος του πανδημικού εφιάλτη;

«Βρισκόμαστε στην αρχή μίας νέας περιόδου που πρέπει να βλέπουμε όλοι με αισιοδοξία και κυρίως να χτίσουμε με προτάσεις, γιατί η πρωτοφανής αυτή παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού που αφήνουμε σιγά-σιγά πίσω μας απέδειξε πως τίποτε δεν είναι δεδομένο. Είμαι αισιόδοξος γιατί η κυβέρνησή μας έλαβε μέτρα που έπιασαν τόπο, αντιμετώπισε τις δυσκολίες με μεγάλη επιτυχία και κυρίως άπλωσε ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για όλους, αυτούς τους δύσκολους μήνες.
Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης μέρας που οι ανάγκες είναι μεγάλες για την οικονομία και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το πετυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμών που γίνεται υποδειγματικό για την Ευρώπη και ταυτόχρονα αποτελεί τον σταθερό σύμμαχό μας σε αυτήν την προσπάθεια»

–Επικαλούμενος την επαγγελματική σας ιδιότητα ως οικονομολόγος, δεν θα αντισταθώ να ρωτήσω αν η στήριξη νοικοκυριών και επαγγελματιών είναι επαρκής ώστε να ξανασταθεί στα πόδια της η πραγματική οικονομία;

«Από την πρώτη μέρα της πανδημίας φέραμε μέτρα ανακούφισης για τα νοικοκυριά, για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις. Μέτρα όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ Ι για τα νοικοκυριά και εν συνεχεία το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ για τις επιχειρήσεις, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η κάλυψη καταβολής των ενοικίων τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικές μισθώσεις, όλα αυτά λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας για την κοινωνία και την οικονομία.
Τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας ανέρχονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ για το 2020 και το 2021, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενισχύσουμε την οικονομία με 3 δισ. ευρώ. Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 789,1 εκατ. ευρώ σε 282.302 δικαιούχους και συνεχίζουμε. Και συνεχίζουμε με νέα δέσμη μέτρων για την επανεκκίνηση της αγοράς και τη στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας. Η επιδότηση των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, παρεμβάσεις με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης για τους κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση, τα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης για παιδότοπους, γυμναστήρια κ.ά., κίνητρα για νέες προσλήψεις».

–Δεν σας φοβίζει το ενδεχόμενο να ξαναζήσει η χώρα μία δημοσιονομική περιπέτεια ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης;

«Αξίζει να θυμηθούμε τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για το άνοιγμα του τουρισμού. Επομένως, καταλαβαίνετε ότι η ενδεχόμενη δημοσιονομική περιπέτεια πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά και ευρωπαϊκά.
Είμαι αισιόδοξος γιατί η Κυβέρνηση έχει στρατηγική και ξέρει να ακούει. Δεν με φοβίζει το μέλλον, γιατί έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και για το μέλλον. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η χώρα μας εισήλθε σε αυτή την παγκόσμια υγειονομική κρίση μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση και μια δύσκολη, πολυετή δημοσιονομική προσαρμογή, ακριβώς την περίοδο που είχε ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα βήματα ανάκαμψης και σταθερότητας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως η οικονομία έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Σε κάθε περίπτωση ο μεγάλος κίνδυνος έχει περάσει»

–Ισχυρές δονήσεις από την πανδημία –και όχι μόνο– δέχεται και η οικονομία της γειτονικής Τουρκίας. Θεωρείτε ότι είναι ακόμη ένας παράγοντας που μπορεί να ενισχύσει την επιθετικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο;

«Η γενικότερη πολιτική της Τουρκίας βρίσκεται σε αδιέξοδο. Και σίγουρα η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει τη στρατηγική της και κυρίως να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Η κατάσταση, για τη γειτονική μας χώρα, τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και στην οικονομία, δεν είναι πολύ καλή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει αυτήν τη στιγμή η Τουρκία είναι οι εμβολιασμοί. Όσον αφορά στην τουρκική Οικονομία, αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο έτος τα έσοδα της Τουρκίας από τον τουρισμό έπεσαν κατά 65%, ενώ ο πληθωρισμός της έχει εκτιναχθεί στο 17,1%. Η Οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε τεράστιο αδιέξοδο.
Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί σε τίποτα, έχει συμμάχους, ανήκει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σέβεται το διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες».

–Αμέσως μετά το Πάσχα είχατε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μεταξύ άλλων τέθηκαν ζητήματα του νότιου τομέα της Αθήνας που είναι και η εκλογική περιφέρειά σας. Αλήθεια, πώς πάνε τα έργα στον Φαληρικό Όρμο; Τι αποτύπωμα θα αφήσει η ολοκλήρωσή τους στην πρωτεύουσα;

«Ο πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα που απασχολούν τον Νότιο Τομέα και φυσικά για έργα που θα αλλάξουν το μέλλον όχι μόνο των Νοτίων Προαστίων αλλά του Λεκανοπεδίου της Αττικής, όπως η ολοκλήρωση των έργων του Φαληρικού Όρμου, το έργο του Ελληνικού, οι επεκτάσεις του Μετρό και άλλα.

Έχω τη χαρά και την τιμή να εκλέγομαι βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών. Όμως, είμαι επίσης γέννημα-θρέμμα και κάτοικος των Νοτίων Προαστίων. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι νοιάζομαι πραγματικά τόσο για τα έργα και τις επενδύσεις στο Νότια Προάστια όσο και για τα καθημερινά ζητήματα των κατοίκων της περιοχής που άλλωστε τα ζω κι εγώ ο ίδιος.

Η ολοκλήρωση των έργων του Φαληρικού Όρμου θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής όλων. Περιοχές όπως το Μοσχάτο, η Καλλιθέα, ο Ταύρος θα βρουν διέξοδο στη θάλασσα και οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα αποκτήσουν έναν πρόσθετο ελεύθερο χώρο που θα ξεπερνά τα 240 στρέμματα.

Οι ανάγκες των κατοίκων των πόλεων έχουν αυξηθεί και τους οφείλουμε την άμεση ολοκλήρωση των έργων».

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι