Στη συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του 23ου Forum Ανάπτυξης, με θέμα: “Οι Επιπτώσεις της Πανδημίας στην Οικονομία. Προτάσεις για την επόμενη ημέρα”, συμμετείχε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, ο ΒΒουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης.

Ο κ. Σπανάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιώργο Παππά για την πρόσκληση και σημείωσε τον ιδιαίτερα χρήσιμο και σημαντικό ρόλο που επιτελεί το Οικονομικό Επιμελητήριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διότι: «Μπορεί να αρθρώνει εύκολα έναν εύστοχο και προτασιακό λόγο. Μπορεί να αγγίζει καλύτερα τον παλμό της καθημερινότητας, της αγοράς και της κοινωνίας. Και μπορεί ως φορέας να ενώνει, να ξεπερνάει τις όποιες διαχωριστικές γραμμές και να παράγει ενωτικό λόγο»

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του, αναφέρθηκε στην Οικονομία και στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φυσικά και οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο στην Οικονομία. Όμως η Οικονομία είναι η βασική μηχανή, η καρδιά που πρέπει να διασωθεί για να λειτουργήσει το υπόλοιπο σώμα. Και θέτω ένα βασικό ερώτημα στο πάνελ και σε όσους μας παρακολουθούν. Υπάρχει ελπίδα; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ» και κατέθεσε 11 συγκεκριμένες προτάσεις:
1. Η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων που εξασφάλισε η χώρα μας στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου 2020 και ξεπερνούν τα 32 δις ευρώ.
2. Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, που ήδη υλοποιούνται.
3. Η πολιτική της κινητροδότησης που ακολουθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως π.χ. για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων κ.α..
4. Η εύστοχη νομοθέτηση προκειμένου να απλώνουμε ένα ουσιαστικό κοινωνικό δίχτυ προστασίας.
5. Η φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Σε περίοδο ύφεσης είναι πολύ σημαντικό να προχωράει μία Κυβέρνηση σε μείωση των φορολογικών συντελεστών, ώστε να βγάλει τα βάρη από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάτι που είναι στον κύριο άξονα της πολιτικής της ΝΔ.
6. Η ταχύτερη εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
7. Η ψηφιακή «επανάσταση», που ξεκίνησε με το gov.gr και την ψηφιοποίηση του κράτους και συνεχίζεται με τις ψηφιακές τάξεις.
8. Η Ενεργειακή μετάβαση.
9. Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όχι μόνο των μεγάλων, αλλά και των μικρών που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
10. Η αξιοποίηση των ευκαιριών, των όσων μάθαμε από την πανδημία, διότι η πανδημία μας δίδαξε όλους και
11. Η βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης, της καθημερινότητας των πολιτών.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Σπάνακης τόνισε πως, «η Ελληνική Οικονομία έχει κερδίσει την αξιοπιστία της και έχει σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις οικονομίες άλλων κρατών, διότι έχει ασκήσει μία πολύ σοβαρή οικονομική πολιτική με ξεκάθαρη ατζέντα. Η Ελλάδα θα είναι μια χώρα ευκαιριών για όλους και χωρίς διακρίσεις και θα το δούμε μετά την πανδημία» και ευχήθηκε την επόμενη φορά, με την ίδια σύνθεση, να βρεθούν στη Δυτική Ελλάδα.

Είμαι πάντοτε δίπλα σας
Επικοινωνήστε

Μάθε να μοιράζεσαι